in

Apa de gură, eficientă împotriva coronavirusului? Ingredientele ar distruge stratul de grăsime prin care virusul se agață de celulele umane


Apa de gură ar putea proteja împotriva COVID-19, prin distrugerea stratului de grăsime pe care virusul îl folosește pentru a se lega de celulele umane, spun unii oameni de știință.

Coronavirusurile aparțin clasei de „virusuri acoperite”, ceea ce înseamnă că au deasupra un strat gras care este vulnerabil la anumite substanțe chimice.

O echipă de cercetători, citată de Daily Mail, spune că apa de gură ar putea distruge stratul sau „plicul” exterior al virusului, împiedicând replicarea acestuia în gură și în gât.

Oamenii de știință spun că există o nevoie urgentă de a testa eficacitatea apei de gură, deși în prezent nu există dovezi clinice că aceasta ar avea succes.

„Nu există dovezi că folosirea apei bucale vă va proteja de infecțiile cu noul coronavirus”, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, anunț încurajator: Unul dintre noile medicamente pentru combaterea COVID-19 este testat pe pacienți

Însă autorii studiului, conduși de Universitatea din Cardiff, spun că apa de gură este „o zonă insuficient cercetată a nevoilor clinice majore”.

Echipa este susținută de virologi, specialiști în lipide și experți în domeniul sănătății de la Școala de Medicină a Universității Cardiff, împreună cu universitățile din Nottingham, Colorado, Ottawa, Barcelona și Institutul Babraham din Cambridge.

„În experimentele cu epruvete și studii clinice limitate, unele spălături bucale conțin suficient de multe ingrediente care să ucidă virușii”, spun cercetătorii.

„Ceea ce nu știm încă este dacă spălările bucale existente sunt active împotriva membranei lipidice a SARS-CoV-2”, mai spun aceștia.

Ingredientele apei bucale dentare, inclusiv clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, peroxidul de hidrogen și povidona-iod, au toate potențialul de a preveni infecția și „merită o evaluare clinică”, potrivit cercetătorilor.

În special, aceste substanțe chimice perturbă membrana lipidică externă, cunoscută sub numele de „plic viral” sau „înveliș lipidic” al virusului SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Coronavirus, Italia anunță primul vaccin care FUNCȚIONEAZĂ. „Suntem primii din lume”
Londra: Vedetă din Premier League, agresată și jefuită la domiciliul său

Plymouth: Taximetrist român, agresat de doi pasageri. I-au spart nasul și i-au adresat remarci rasiste