Menu
in

Autoarea cărții To Romania With Love, despre țara care i-a schimbat viața

Tessa Dunlop, prezentatoare radio și TV și autoarea cărții “To Romania With Love” a povestit într-un interviu pentru Herald Scotland cum România i-a schimbat viața, cum a avut nevoie de 10 ani pentru a învăța limba română, cum s-a îndrăgostit de Vlad, pe care l-a cunoscut când ea avea 19 ani iar el doar 12 ani, și cum țara noastră i-a dat un sentiment de identitate și un scop.

”România îți dă ocazia unei comparații majore, am o înțelegere bună a vieții de acolo și acest lucru pune viața în Marea Britanie în perspectivă. De exemplu, am primit un pașaport, pot merge unde vreau dar românii nu pot. Ironia este că Vlad (cei doi s-au căsătorit în 2005) nu simte la fel despre România acum. Este fericit la Londra. Vede România ca fiind legată de corupție și familia pe care a lăsat-o în urmă în timp ce eu văd ceva romantic. Dar am înțeles de unde vine el”, a declarat scriitoarea pentru Herald Scotland.

Întrebată despre povestea de dragoste cu un băiat de 12 ani, Tessa a răspuns: ”Știam că pentru a obține publicarea cărții trebuia să vorbesc despre poveste, dar, am scris despre ea și pentru că sunt sinceră”. Dunlop, acum în vârstă de 38 de ani, a plecat din România și a mers la Oxford pentru a studia istoria modernă, dar în vara următoare a călătorit la Siret, în nordul României, pentru un stagiu de predare. De ce a revenit? Ea spune că s-a îndrăgostit de România. I-a dat o perspectivă proaspătă asupra vieții ei foarte privilegiate. Atunci l-a întâlnit pe Vlad (numele nu este real), fratele unuia dintre elevii ei.

Tessa Dunlop și-a dus viitorul soț în Scoția, unde a organizat o bursă la fosta ei școală, Strathallan în Perthshire. Ea a revenit la Oxford, dar s-a reîntors repede, din “dor de casă”, în România. După absolvire, Dunlop a urmat o carieră în mass-media, la LBC și TV regională iar la vârsta de 27 de ani s-a întors în România pentru a vizita familia lui Vlad.

“M-am îndrăgostit de un adolescent care era atât de diferit, aproape depresiv, care a fost nevoit să crească foarte repede. Cred că a fost o provocare și suntem complet diferiți. Dar poate că de aceea funcționează”, spune Dunlop.

Dunlop a crescut într-o familie excentrică. Tatăl ei, un caracter puternic din Rannoch, Perthshire, a devenit cioban, dar a păstrat anumite valori vechi ale banului. Mama ei a fost, de asemenea, o nonconformistă. Are doi frați siguri pe ei. ”A trebuit să-mi apăr drepturile pentru a conta”, spune ea.

“Traiul în Rannoch te izola. Inițial am mers la Pitlochry High School, în timp ce frații mei au fost la școala publică, din motive bizare, așa că mi s-a spus că am clasă. Scoțienii sunt obsedați de accent și clasă. Am descoperit că e mai bine să ai un accent din Europa de Est în Scoția decât unul elegant”, povestește scriitoarea, care recunoaște în interviu că prima vizită în România a fost și ”un exercițiu de non-conformism, o dorință de a face ceva diferit”.

Dunlop lucrează acum la o teza de masterat despre Regina Maria a României (subiectul viitoarei ei cărți).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version