in

Autovehiculele diesel, pe benzină și hibrid, interzise la vânzare în Marea Britanie, în următorii 15 ani


Marea Britanie va interzice vânzarea de autoturisme noi pe benzină și motorină, precum și cele hibrid, din 2035, cu cinci ani mai devreme decât era planificat, în încercarea de a reduce poluarea aerului, anunță Reuters.

Primul ministru Boris Johnson încearcă să folosească anunțul pentru a spori percepția legată de mediu a Regatului Unit, după ce l-a concediat pe șeful unei conferințe privind schimbările climatice din Glasgow, planificată pentru noiembrie, cunoscută sub numele de COP26.

Summitul COP26 de două săptămâni este considerat un moment al adevărului pentru Acordul de la Paris din 2015 privind combaterea încălzirii globale, cu responsabilitatea de a convinge marile ţări poluante să accepte reduceri de emisii mai ambițioase.

Marea Britanie s-a angajat să ajungă la zero emisii până în 2050, dar Rebecca Newsom, şefa organizaţiei Greenpeace din Marea Britanie, a declarat că Johnson trebuie să ia măsuri mai ample decât cele pentru transport.

„Avem nevoie de o regândire completă a modului în care ne alimentăm economia, ne construim case, ne mișcăm și ne creștem mâncarea”, a spus ea.

Pasul Marii Britanii este o victorie pentru autoturismele electrice care, multiplicate la nivel global, ar putea afecta situația producătorilor de petrol, ar transforma industria auto și una dintre emblemele capitalismului din secolul XX: automobilul în sine.

Țări şi orașe din întreaga lume au anunțat că intenționează să interzică autoturismele diesel în urma scandalului Volkswagen din 2015, pe fondul regulilor mai dure privind dioxidul de carbon ale UE.

Primarii din Paris, Madrid, Mexico City și Atena au spus că intenționează să interzică vehiculele diesel în centrele orașelor până în 2025. Franța se pregătește să interzică vânzarea de mașini cu ardere internă până în 2040, iar parlamentul norvegian și-a stabilit un obiectiv ca până în 2025 toate automobilele să fie cu emisii zero, Mediafax.

Interdicția reprezintă o amenințare pentru locurile de muncă din Germania, întrucât Marea Britanie este cea mai mare piață de export pentru producătorii de mașini, reprezentând aproximativ 20% din vânzările globale.

Modelele diesel și pe benzină reprezintă în continuare 90% din vânzările din Marea Britanie, iar potențialii cumpărători de modele mai ecologice sunt îngrijorați de disponibilitatea limitată a punctelor de încărcare, de autonomia anumitor modele și de costuri.

Mașinile diesel și pe benzină, interzise pe o stradă din centrul Londrei
Guvernul Orban a picat: moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată

Șofer Uber cu idei teroriste. A vrut să intre cu mașina în parada gay de la Londra și a amenințat cu sabia polițiștii de la Palatul Buckingham