in

Big Ben sărbătorește 160 de ani de când a sunat pentru prima dată


Big Ben, celebrul orologiu din turnul palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic, simbol al Londrei, sărbătorește, joi, 11 iulie 2019, 160 de ani de când a sunat prima dată, în plin proces de restaurare, arată Reuters.

Orologiul a sunat pentru prima dată la 11 iulie 1859, câteva săptămâni după ce a fost pus în funcțiune, pe 31 mai.

Big Ben își datorează numele lui Sir Benjamin Hall, prim-comisar responsabil de construcțiile publice, a cărui corpolență i-a adus acestuia porecla de “Big Ben” (“marele Ben”). Ceasul poartă, de altfel, o inscripție cu numele acestei personalități. Construcția turnului a fost finalizată în 1859, după cea a Palatului Westminster, care a înlocuit Camerele Parlamentului, distruse într-un incendiu, în 1834.

Un prim ceas pentru turn a fost realizat în 1856, dar s-a crăpat în anul următor, în timpul probelor.

Cel de-al doilea ceas, care se găsește și în prezent în turn, a fost finalizat pe 10 aprilie 1858 și cântărește 13,7 tone. A durat 30 de ore să fie ridicat în foișor și s-a crăpat în septembrie 1859. După patru ani de tăcere, a fost rotit pentru ca loviturile ciocanului, mai puțin violente, să țintească în alt loc și astfel ceasul și-a reluat sunetul caracteristic de gong.

Turnul Big Ben este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Un număr mare de turiști vin zilnic să vadă palatul Westminster, situat pe malurile Tamisei, și să audă soneria orologiului devenit unul dintre simbolurile capitalei britanice.

Aniversarea nu a fost marcată sonor, întrucât, în 2017, a început un amplu proiect de restaurare a monumentului, care va fi finalizată în 2021. În ultimii doi ani, orologiul a sunat doar la evenimente foarte importante, precum sărbătorile de Anul Nou.

Sursa: Mediafax
Viorica Dăncilă nu exclude o candidatură la preşedinţie: «Nu vreau să se creadă că sunt un om laş»

O româncă acuză angajații unui aeroport din UK de discriminare: „Cred că doar nouă ne fac asta, mie nu mi s-a mai întâmplat”