in

Boris Johnson dă alarma: „UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente din Regatul Unit în Irlanda de Nord”

Boris Johnson susține că UE amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”, potrivit unui text semnat de Boris Johnson în The Telegraph, citat de Gândul.

Potrivit prim-ministrului britanic Boris Johnson, Uniunea Europeană amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”, în ciuda existenței taxelor de import dintr-o regiune în alta.

Argumentul primului ministru în favoarea proiectului de lege privind piața internă este un amestec de adevăr și confuzie.

Conform protocolului privind Irlanda de Nord din acordul de retragere convenit și ratificat anul trecut, Irlanda de Nord va rămâne efectiv pe piața unică și va respecta standardele UE în materie de bunuri până la sfârșitul perioadei de tranziție, în timp ce restul Regatului Unit va avea propriile standarde.

Codul vamal al UE ar putea fi aplicat asupra mărfurilor care intră din Marea Britanie în Irlanda de Nord pentru mărfurile  considerate „expuse riscului”, în cazul lipsei unui acord comercial amplu

Conform acordului, codul vamal al UE ar fi aplicat și asupra mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie, deși Irlanda de Nord ar rămâne pe teritoriul vamal al Regatului Unit. Acest acord „in-out” a fost convenit pentru a preveni implementarea unei frontiere vamale pe insula Irlanda.

În cazul în care UE și Marea Britanie nu au convenit în acest an un acord comercial mai amplu, acest lucru ar putea însemna aplicarea unor tarife pentru mărfurile care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie dacă acestea sunt considerate „expuse riscului” de a intra în Republica Irlanda într-un punct ulterior.

Tarifele vor fi rambursabile importatorilor, unde s-ar putea dovedi că mărfurile nu au trecut peste granița Republicii. Dar tarifele și controalele se vor face în primă instanță, creând bariere în calea comerțului dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie.

Acest rezultat a fost motivul pentru care Theresa May, în calitate de prim-ministru, a fost ferm împotriva oricărei astfel de frontiere vamale dintre cele patru națiuni ale Regatului Unit.

Cu toate acestea, pentru a face acest lucru mai plăcut părții britanice, s-a convenit ca un comitet mixt UE-Regatul Unit să analizeze gama de bunuri care pot fi importate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

De exemplu, guvernul britanic a susținut că mărfurile exportate în Irlanda de Nord pentru a fi vândute în lanțurile de supermarketuri britanice din provincie nu ar trebui considerate „expuse riscului” de a intra în sudul insulei Irlanda.

Lista bunurilor considerate „în pericol”, în negociere

Negocierile cu privire la bunurile care sunt considerate „în pericol” sunt în curs. Dar, în conformitate cu protocolul privind Irlanda de Nord convenit de Johnson, eșecul de a se încheia cu privire la aceasta ar duce la o poziție implicită a tuturor bunurilor care intră din Marea Britanie fiind considerate „în pericol” și, prin urmare, atragând tarife.

Premierul a spus că aceasta ar fi o „interpretare extremă a protocolului Irlandei de Nord” și că „va impune o frontieră comercială pe scară largă în largul Mării Irlandei”. În realitate, este pur și simplu ceea ce s-a convenit.

Dar Johnson nu se mai simte confortabil cu cele convenite. Proiectul de lege privind piața internă ar suprima clauzele cheie, lăsând decizia a ceea ce este „în pericol” în mâinile miniștrilor britanici.

Primul ministru este preocupat doar de tarife?

„Ni se spune că UE nu va impune doar tarife pentru mărfurile care se deplasează din Marea Britanie în Irlanda de Nord, ci că acestea ar putea opri de fapt transportul produselor alimentare”, scrie premierul.

Aici, premierul aduce o problemă complet separată și nu una care este rezolvată prin proiectul de lege privind piața internă.

Pentru ca exportatorii britanici să mute produsele agricole pe piața unică a UE, inclusiv Irlanda de Nord, Bruxelles trebuie să acorde „aprobarea unei țări terțe” regimului de reglementare al Regatului Unit. Este un control de sănătate. De exemplu, o țară trebuie să aibă un program de control al salmonelei pentru importul de pui.

UE a declarat că Marea Britanie nu a reușit până acum să ofere suficiente detalii despre așa-numitul regim sanitar și fitosanitar pentru produsele de origine animală și vegetală post-Brexit. Guvernul Marii Britanii spune că UE are suficiente informații. Oricum ar fi, nu există nimic în proiectul de lege privind piața internă care să rezolve această dispută. Criticii susțin că premierul are obiceiul de a nu lăsa faptele să împiedice o poveste bună.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Prima reacție a ambasadorului Dan Mihalache, după ce a fost schimbat: „Mulțumesc președintelui Iohannis”

Ce post călduț ar urma să ocupe Dan Mihalache după ce a fost rechemat din funcția de ambasador la Londra

Ce post călduț ar urma să ocupe Dan Mihalache după ce a fost rechemat din funcția de ambasador la Londra