in

Boris Johnson se opune unui nou referendum pentru independența Scoției


Boris Johnson i-a comunicat marți, 14 ianuarie, în scris, premierului scoțian Nicola Sturgeon, că refuză să transfere prerogativele de la Londra la Edinburgh, în vederea organizării unui nou referendum de autodeterminare a Scoției, informează Reuters.

Scoția nu poate organiza un nou referendum pe tema independenței fără autorizarea Londrei, în urma consultării din 2014, în care scoțienii au decis să rămână în cadrul Regatului Unit.

În contextul în care ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) – împotriva căreia scoțienii au votat în 2016, spre deosebire de majoritatea britanicilor – urmează să aibă loc la 31 ianuarie, Nicola Sturgeon i-a scris în decembrie lui Boris Johnson pentru a-i cere să lanseze negocieri în vederea unui transfer de la Londra la Edinburgh a prerogativei cu privire la organizarea unui referendum de autodeterminare.

„Nu pot să accept nicio cerere referitoare la un transfer al competenței care să conducă la un nou referendum de autodeterminare”, îi răspunde premierul britanic în această scrisoare, publicată pe contul său de Twitter.

Johnson afirmă că rezultatul referendumului acceptat în 2014 de către Nicola Sturgeon este votul „unei generații”.

„Un nou referendum de independentă ar facă să persiste stagnarea politică în care Scoția trăiește de un deceniu (…). Este timpul să acționăm cu toții pentru a aduna laolaltă Regatul Unit”, îndeamnă Boris Johnson în această scrisoare.
Dezastrul lăsat în urmă de furtuna Brendan: Mii de case fără curent electric, zboruri deviate, linii de tren blocate de copaci căzuți

Român, autor a 18 spargeri de locuințe în Ipswich. A furat inclusiv decorațiile unui veteran de război britanic