Menu
in , ,

Brexit: întrebări frecvente. Cum să eviți deportarea din Marea Britanie

Brexit: întrebări frecvente. Cum să eviți deportarea din Marea Britanie

Este oficial, Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, dar, până la 31 decembrie 2020, va fi o perioadă de tranziție în care se vor aplica legile și regulametele UE. Guvernul britanic a stabilit noul proiect de lege privind imigrația care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, marcând sfârșitul liberei circulații.

Declarații oficiale despre libera circulație

Brexit: întrebări frecvente. Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Dan Mihalache: ”Primul element pe care aș dori să-l menționez (…) este că, în ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie, nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect. În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiiledreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice pentru ‘settled status sau ‘pre-settled‘. Ca să fiu mai clar este vorba de un tip de rezidență. Statutul de rezident ‘settled‘ se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani. Statutul de presettled se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statutul de rezident.”

În concluzie, în ceea ce privește libera cicrculație:
✅intrarea în Marea Britanie este permisă cu cartea de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) sau cu paşaportul în curs de valabilitate.
✅cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie;

Brexit: întrebări frecvente. Ce se va întâmpla în momentul în care va înceta libera circulație?

Încetarea liberei circulații, oricând va avea loc, înseamnă că statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora o să fie protejat în temeiul legii britanice privind imigrația. În acest scop, guvernul britanic a creat EU Settlement Scheme, care este în conformitate cu Withdrawal Agreement (Acord de retrage din UE). EU Settlement Scheme este un sistem creat de Home Office, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința dumneavoastră în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală. Așadar, toți cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020 și intenționează să rămână în UK trebuie să ia măsuri și să solicite acest statut nou de imigrare înainte de 30 iunie 2021.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a aplica de settled sau presettled status?

Statutul de settled sau presettled poate fi obținut prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil, EU Exit: ID Document Check. aplicatia poate fi descarcată din Play Store sau Apple Store. Cerințele de eligibilitate pentru EU Settlement Scheme sunt în principal bazate pe rezidență. O aplicație bazată pe rezidență înseamnă că Home Office va examina cât timp o persoană a fost în Marea Britanie și nu ceea ce a făcut în Marea Britanie. Prin urmare, rezultatul aplicației (obținerea statutului de settled sau pre-settled) nu depinde de statutul pe piața muncii al unei persoane, dacă o persoană accesează sau nu beneficii/pensii, dacă o persoană necesită asigurare de asistență medicală completă în caz de boală, etc.

Aceasta înseamnă că cetățenii UE și membrilor familiilor acestora care au rezidența continuă în Marea Britanie timp de 5 ani, vor fi eligibili să aplice pentru statutul settled. Cei care au trăit în Marea Britanie mai puțin de 5 ani, vor trebui să aplice pentru statutul pre-settled. Aceste persoane vor putea aplica pentru statutul settled odată ce au obținut 5 ani de reședință continuă. Aplicanții trebuie, de asemenea, să dovedească naționalitatea și identitatea lor și să declare istoricul criminalității (dacă există), pentru a dobândi statutul pre-settled sau settled

Care este data limită până la care se poate aplica de settled sau presettled?

Brexit: întrebări frecvente. Cererile trebuie depuse până la 30 iunie 2021 pentru a asigura cetățenilor UE dreptul de a trăi în Marea Britanie după această dată. Dacă o cerere este refuzată înainte de 31 decembrie 2020, solicitantul are opțiunea de a aplica de mai multe ori pentru a remedia problema sau de a contesta decizia la un judecător de imigrare independent. În cazul în care o cerere este respinsă după 31 decembrie 2020, solicitantul nu poate aplica din nou, însă poate ataca decizia.

Noul sistem de imigrație, pe puncte, se aplică și românilor care sunt deja în UK?

Răspunsul la această întrebare este: NU. ”(…) pentru cetățenii sosiți după 1 ianuarie 2021 se vor aplica prevederile noii politici privind imigrația, pentru care actualul Guvern nu a publicat încă un document.” – ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache.

Unde pot apela în cazul în care nu mă descurc să aplic pentru statutul de settled sau presetted?

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prin intermediul Secției Consulare din Londra deschide O LINIE TELEFONICĂ GRATUITĂ (DE TIP TELVERDE) destinată cetățenilor români care necesită asistență consulară în procesul de înregistrare a noului statut de imigrare (EU Settled Status) sau au nevoie de informații pe tema Brexit. Linia poate fi apelată de LUNI până VINERI, între orele 9:00 – 17:00. Tel. 08000353328. Important: la această linie telefonică NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare!

Mai aveți și alte întrebări? Puteți trimite mail la londra.brexit@mae.ro si veti primi raspuns.

Informațiile din acest articol au fost preluate de pe pagina Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. De asemenea, puteți găsi informații și pe londra.mae.ro.

Larisa Arama

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version