in

Brexitul îi va sărăci pe britanici cu 28 miliarde lire. Trump: „Marea Britanie și Statele Unite vor fi libere să încheie un nou acord comercial masiv”

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a înscris, săptămâna trecută, o victorie zdrobitoare în alegerile legislative anticipate. Acesta a obținut 368 de locuri din totalul de 650 din Parlament, în timp ce Partidul Laburist a câștigat numai 191 (de la 262 anterior).

După victorie, Boris Johnson a declarat: „Mulțumesc tuturor celor care au votat (…). Trăim în cea mai mare democrație din lume. Partidul Conservator a câștigat un mandat puternic ca să realizeze Brexitul. Aceste alegeri se vor dovedi istorice, urmând să dea noului guvern șansa să respecte voința democratică a poporului britanic. După trei ani de dezacorduri, voi pune capăt absurdităților și vom face Brexitul la timp, până la 31 ianuarie, fără «dacă», fără «dar», fără «poate»”.

Chiar și în condițiile date, mai există incertitudini, pentru că Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziție în timpul căreia va negocia o nouă relație cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

UK Trade Policy Observatory (UKTPO) a avertizat, la finele săptămâ­nii trecute, că Brexit-ul și trecerea de la comerțul „fără fricțiuni” la un acord de liber schimb cu UE va provoca o scădere cu 1,8% a economiei Regatului Unit, ceea ce înseamnă un minus de 28 miliarde de lire.

Michael Gasiorek, profesor de economie, membru al UKTPO, a declarat că tarifele vamale relativ mici pe care Marea Britanie le aplică asupra majorității bunurilor din SUA arată că un acord de comerț liber cu președintele american Donald Trump nu va compensa daunele generate Regatului Unit de părăsirea pieței unice și a uniunii vamale.

„Aproape 43% din comerțul britanic se derulează în prezent cu UE și mai puțin de 12% cu SUA. Reducerea barierelor pentru o proporție de 12% din comerț pur și simplu nu poate compensa creșterea barierelor pentru cota de 43% reprezentată de comerțul cu UE”, a spus Gasiorek.

Acesta a subliniat că părăsirea UE va duce, într-un scenariu optimist, la o scădere a importurilor britanice cu 7%, respectiv cu 12% a exporturilor.

Lira sterlină a atins vineri, 13 decembrie, după anunțarea primelor rezultate privind alegerile britanice, un maxim al ultimilor ani fată de principalele valute, după care a pierdut teren.

Inițial, lira s-a apreciat cu circa 2% față de moneda europeană, la 1,21 euro – cel mai ridicat nivel atins după iulie 2016, adică după referendumul pentru Brexit.

În raport cu moneda americană, lira a avansat cu peste 2% inițial, la 1,3516 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018. Ulterior, în jurul orei locale 16.00, lira a coborât cu 0,6% față de ziua anterioară, la 1,1969 euro, respectiv cu 0,7%, la 1,3380 dolari.

Rezultatele alegerilor din Marea Britanie sunt pozitive pe termen scurt, eliminând incertitudinile privind procesul de Brexit, conform vicepreședintelui Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

Tot vineri, președintele american Donald Trump l-a felicitat pe premierul britanic pentru „marea victorie” în alegerile care deschid calea unui acord comercial cu Statele Unite.

Trump a scris pe Twitter: „Felicitări lui Boris Johnson pentru această mare victorie. Marea Britanie și Statele Unite vor fi acum libere să încheie un nou acord comercial masiv, după Brexit, care are potențial să fie mai profitabil decât orice alt acord ce ar putea fi încheiat cu UE. Bravo, Boris!”.

Tot vineri, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a afirmat, după victoria premierului de la Londra, că termenul negocierii viitoarei relații a UE cu Regatul Unit după Brexit este „foarte ambițios”.

Ursula von der Leyen s-a declarat „pregătită de lucru”, în vederea unei relații „cât mai apropiate posibil” între cele două părți.

Londra și Bruxelles-ul au termen să se înțeleagă până la sfârșitul lui 2020 asupra unui acord cu privire la această nouă relație.

Și cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Boris Johnson pentru victoria sa, exprimându-și voința de a coopera cu Regatul Unit în vederea unui „parteneriat strâns”.

Agenția de evaluare financiară Moody’s consideră că provocările la adresa ratingului de credit al Marii Britanii se vor menține, în pofida unei posibile ieșiri line din UE.

Sarah Carlson, vicepreședinte Moody’s și analist responsabil cu ratingul Marii Britanii, a spus: „Este puțin probabil ca incertitudinile legate de Brexit să se atenueze mai mult de câteva luni, ținând cont de perioada de tranziție relativ scurtă la care s-a angajat actualul premier.

Alte provocări la adresa calificativului, cum sunt riscurile fiscale în creștere și productivitatea scăzută, se vor menține în absența unor modificări substanțiale ale politicii economice”.

Recent, Moody’s a retrogradat perspectiva atribuită ratingului de credit al Marii Britanii de la „stabilă” la „negativă”.

Sursa: Bursa

Scoțienii cer un nou referendum pentru a părăsi Marea Britanie

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Scoțienii cer un nou referendum pentru a părăsi Marea Britanie

Acordul pentru Brexit, votat înainte de Crăciun. 31 ianuarie rămâne data finală pentru ieșirea din UE