Potrivit unui sondaj publicat de Financial Times, mai mult de 60% dintre britanici consideră că imigrația în Marea Britanie distruge calitatea vieții. Britanicii sunt mult mai ostili față de imigranți decât oamenii din Franța, Germania, Spania sau Italia.
Un sondaj Harris pentru Financial Times (FT) indică faptul că Marea Britanie este statul din vestul Europei cu cea mai mare antipatie față de imigranți, urmat îndeaproape de Spania.
Studiul, efectuat la sfârșitul lunii trecute, arată că 64% dintre britanici consideră că nivelul actual al imigrației face din țară un loc unde se trăiește mai rău.
Regatul Unit a obținut de asemenea cel mai mare punctaj față de orice altă țară în sondaj când respondenții au fost întrebați dacă imigrația are un efect negativ asupra educației de stat și a sistemului de sănătate. Circa 63% dintre britanici cred că nivelul de imigrație a înrăutățit Serviciul Național de Sănătate, iar 66% au spus că a înrăutățit sistemul educațional.
Studiul FT arată că în Spania, o țară cu un mare număr de imigranți și în acelați timp cu șomaj foarte mare, 60% dintre spanioli au spus că imigrația le-a transformat țara într-un loc de nelocuit. Sondajul FT mai arată că circa 48% dintre respondenții francezi cred că imigrația are un efect negativ asupra economiei. În fine, 40% dintre nemți consideră că imigrația are un efect negativ asupra țării.
Regatul Unit este una dintre cele mai râvnite destinații din Europa pentru imigranți. Peste patru milioane de cetățeni străini trăiesc acum în Marea Britanie, circa 7% din populație, potrivit ultimelor statistici oficiale. Numai Germania și Spania au un număr mai mare de cetățeni străini.
Datele publicate de oficiul de statistică al Ue, Eurostat, arată că 4.020.800 de cetățeni străini trăiesc în Marea Britanie (dat datele sunt din 2008).
Mai mult de 2,4 milioane vin din țări din afara Ue, iar circa 1,6 milioane sunt originari din statele membre. Președintele UKIP Paul Nuttal a spus: “Bineînțeles că Marea Britanie este un loc unde oamenii vor să vină și să trăiască și aș spune că numărul lor este mult subestimat. Cifrele sunt discutabile întrucât noi nu ne controlăm granițele”.
Datele Eurostat mai arată că la 1 ianuarie 2009, în Germania trăiau 7,2 milioane de cetățeni străini (8,8% din populație), iar în Spania 5,7 milioane, adică 12,3% din populație.
După Marea Britanie, la numărul de străini urmează Franța și Italia, ambele cu puțin sub patru milioane de imigranți.
Potrivit Eurostat, 37% dintre imigranții din Ue sunt cetățeni ai unui alt stat membru. Românii sunt cei mai numeroși comunitari emigrați în UE, mai spune Eurostat, oferind o cifră mult sub valoarea reală, 2 milioane de persoane.