in

Britanicii părăsesc Regatul Unit, numărul celor care au decis să se stabilească în alte state europene a crescut cu 30%

Migrația nu e unidirecțională în Marea Britanie – în vreme ce românii și alți europeni privesc Regatul ca pe șansa la o nouă viață și își caută de muncă acolo, o parte a englezilor părăsește meleagurile natale pentru a se stabili în alte state de pe Bătrânul Continent. Imigrația s-a intensificat după referendumul din iunie 2016, în cadrul căruia s-a votat ieșirea UK din Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Numărul cetățenilor britanici care au ales să părăsească Regatul Unit și să se stabilească în alte state europene a crescut cu 30% după votul pro-Brexit, iar cel mai mare val de imigranți a fost înregistrat în primele trei luni de după referendumul organizat la 23 iunie 2016.

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și cele ale Eurostat, consultate de o echipă de analiști britanici și germani, arată că între anii 2008 și 2015 s-au relocat în alte state din Europa 56.832 de cetățeni britanici, iar în perioada 2016-2018, numărul acestora a crescut la 73.642.

Conform acelorași date, numărul cererilor de naturalizare depuse de imigranții britanici a crescut cu 500% după votul pro-Brexit. Decizia englezilor de a se reloca și de a solicita cetățenia țării de adopție vine ca urmare a faptului că, odată cu Brexitul, își pierd libertatea de a se mișca neîngrădit în UE și de a lucra în oricare din statele Uniunii sau de a-și oferi serviciile în alte țări decât Marea Britanie (restricție care limitează activitatea avocaților, experților contabili și experților din domeniul sănătății, arhitecților și translatorilor – printre altele).

“Această creștere fără precedent a valorilor imigrației arată cam la ce trebuie să te aștepți când un stat e lovit de o criză economică ori politică majoră”, explică Daniel Auer, coautor al cercetării, expert în migrație, integrare și transnaționalizare.

Cetățenii britanici au încercat să se protejeze, prin decizia de a emigra, de efectele negative pe care le-ar putea avea Brexitul asupra vieții lor.

Cea mai populară țară UE printre imigranții britanici este Spania, unde locuiesc deja în jur de 380.000 de englezi. Înainte de referendumul din 2016, 2.300 de britanici se mutau în Spania anual. Între 2016 și 2018, numărul acestora a crescut de 5 ori, 21.250 de englezi înregistrându-se la biroul de imigrări după decizia UK de a părăsi UE.

A doua în ordinea preferințelor e Franța. Acolo se mutau cam 500 de britanici anual, înainte de referendum. Între 2016 și 2018, numărul a crescut la 5.000.

Germania completează ”podiumul”. Acolo s-a înregistrat o creștere de 2.000% a cererilor de obținere a cetățeniei, 31.600 de englezi devenind cetățeni germani din 2016 până în 2019! Până la sfârșitul acestui an, se estimează că numărul britanicilor naturalizați în Germania va crește la 120.000.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fost ministru din UK, acuzat de violarea unei tinere de 20 de ani. A fost reținut de poliție

Vânzările de mașini în UK au explodat, singura creştere din acest an. Dacia a vîndut cu 77% mai mult în iulie