Menu
in

Bulgarii, suparaţi pe campania anti-imigraţie a britanicilor

 



Campania anti-imigraţie iniţiată de britanici a stârnit reacţii atât din partea românilor, cât şi din partea bulgarilor. Afişele cu slogane au început să curgă, satirizând proasta informare a unor britanici despre cele două ţări. 

 
Săptămâna trecută, o femeie din Bulgaria care a studiat în Marea Britanie, Ralitsa Behar, i-a scris o scrisoare lui Nigel Farage, liderul UKIP, în care îi cere socoteală pentru informaţiile false pe care acesta le-a răspândit în cadrul discursurilor sale, despre Bulgaria: „Deşi încerc să vă înţeleg preocuparea legată de imigraţie, comentariile dumneavoastră cu privire la Bulgaria sunt false şi oarecum jignitoare”. Scrisoarea a fost redactată în numele ei şi a conaţionalilor săi bulgari şi a avut un impact extraordinar, fiind apoi reprodusă de mai multe publicaţii şi stârnind controverse în spaţiul online. 
 
Alţi bulgari consideră această campanie defăimătoare nu doar la adresa românilor şi bulgarilor, ci şi la adresa britanicilor: “Prima mea reacţie a fost să mă întreb de ce o ţară ar vrea să se poziţioneze negativ în faţa restului lumii şi mi s-a părut jignitor faptul că UK are impresia că trebuie să îi înveţe pe români şi pe bulgari că străzile lor nu sunt pavate cu aur, când este evident că nimeni nu ar crede acest lucru”, a declarat Ivan Bardarov, în vârsta de 22 de ani pentru guardian.co.uk. 
 
Unii sunt indignaţi de clasificarea bulgarilor că fiind cu toţii romi, în condiţiile în care se ştie că doar 8% dintre cetăţenii bulgari sunt de etnie roma. Alţii sunt dezamăgiţi de faptul că sunt discriminaţi şi că deşi Marea Britanie are imigranţi de toate naţionalităţile, autorităţile se concentrează doar pe descurajarea bulgărilor şi a românilor. 
 
Yavor Siderov, un om de ştiinţă bulgar specializat pe politică şi instruit la Oxford, a declarat: “Marea Britanie însăşi a creat globalizarea prin deschiderea către libera mişcare a persoanelor şi a comerţului în perioadă imperială, iar acum se sustrage ideii de globalizare”. Acesta este de părere că e timpul ca Marea Britanie să înţeleagă că statutul de membru al Uniunii Europeen aduce atât beneficii, cât şi costuri. 
 
 “Dacă britanicii pot veni în Bulgaria să cumpere case cu £7,000, lucru pe care nu l-ar putea face niciodată în ţara lor, atunci nu văd ce e atât de greşit în a-i primi pe bulgarii care vor să strângă căpşuni în UK” a continuat acesta. 
De la analişti la figuri oficiale, cei care au studiat problemă imigraţiei bulgarilor susţin că frica britanicilor este nejustificată, în condiţiile în care cel mai mare val de imigranţi a plecat deja din Bulgaria, în număr de 2 milioane, începând de la eradicarea comunismului, în 1989.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version