Menu
in

Cameron: Multiculturalismul, un eşec



Premierul David Cameron, considerat un moderat de dreapta, a făcut o declaraţie şocantă, care aruncă în aer doctrina aplicată de Marea Britanie în ultimul secol în raport cu imigranţii. Spre deosebire de alte ţări europene, unde s-a încercat mereu integrarea imigranţilor mai mult prin asimilare, în UK a fost promovat multiculturalismul, păstrarea intactă a specificului cultural şi social al fiecărui grup de imigranţi şi încurajarea traiului în comunităţi separate. Doctrina statului multicultural a eşuat şi va fi abandonată, a anunţat David Cameron.

Decesul multiculturalismului în Marea Britanie şi, de fapt, în Europa în general, a fost anunţat de David Cameron pe 5 febriare la o conferinţă pe teme de securitate de la München. Premierul britanic a anunţat sfârşitul “toleranţei pasive” faţă de cei care resping valorile occidentale, politicile de intergrare ale cetăţenilor musulmani fiind un eşec. Cancelarul german, Angela Merkel, a spus acelaşi lucru în urmă cu patru luni.

Dovada cea mai bună că politicile de integrare a tinerilor musulmani au dat greş în Marea Britanie este accentuarea extremismului religios în această ţară, unde, nu de mult, au fost descoperite mai multe celule teroriste. “Cu multiculturalismul statului am încurajat diverse minorităţi să locuiască separat unele de altele şi de restul populaţiei”, a declarat Cameron. Acest lucru a condus, în opinia lui, la o lipsă de identitate naţională în Marea Britanie, care a determinat tinerii musulmani să se întoarcă spre o ideologie extremistă.

Să fii britanic înseamnă să crezi în libertatea cuvântului şi a religiei, în democraţie şi în drepturi egale, indiferent de rasă, sex sau orientare sexuală. “Trebuie să ne asigurăm că imigranţii învaţă să vorbească limba engleză şi că toate şcolile predau copiilor elementele unei culturi şi a unui program comun”, a spus el. Premierul susţine că statul trebuie să se implice mai mult, pe viitor, pentru a apăra activ egalitatea în drepturi, respectul faţă de lege, libertatea de exprimare, democraţia şi consolidarea identităţii naţionale în Marea Britanie. Autorităţile britanice ar trebui să intervină mai eficient, a adăugat Cameron, în combaterea organizaţiilor care încurajează extremismul religios. El a apreciat că aşa-zisele organizaţii nonviolente, care au o poziţie ambiguă faţă de valorile tradiţionale ale Occidentului, nu ar trebui să mai primească fonduri publice şi nu ar mai trebui autorizate în campusurile universitare. “Nu vom birui niciodată terorismul, dacă acţionăm doar în afara graniţelor noastre”, a spus premierul britanic. “O societate pasiv tolerantă le spune cetăţenilor săi: atât timp cât respectaţi legea, vă lăsăm în pace. O ţară cu adevărat liberală face mai mult. Crede în unele valori şi le apără activ. Le spune cetăţenilor săi: este ceea ce ne defineşte ca societate”, a apreciat şeful guvernului.

Furia musulmanilor

Cameron a făcut distincţie clară între islam ca religie şi islamism ca ideologie politică a extremiştilor islamişti. Dar discursul lui Cameron, primul despre islamism de la preluarea mandatului de şef al guvernului, în mai 2010, a iritat organizaţiile musulmane din Marea Britanie. Consiliul Musulman a reproşat că “musulmanii sunt în continuare percepuţi ca parte a problemei, nu parte a rezolvării ei”. Secretarul general al Consiliului, Faisal Hanira, a calificat discursul lui Cameron drept “dezamăgitor”.

A reacţionat dur şi organizaţia umanitară “Ramadan Foundation”, care l-a acuzat pe premier de “isterie şi paranoia legate de musulmani şi islam”. Cameron a fost acuzat că se aliază cu formaţiunile extremiste din Marea Britanie, care recent au organizat demonstraţii împotriva islamismului religios. Tema islamismului şi integrarea comunităţilor musulmane preocupă guvernele britanice încă din 2005, când atentate sinucigaşe comise de patru tineri musulmani crescuţi în Marea Britanie au ucis 52 de oameni. Subiectul a revenit în atenţia opiniei publice din Marea Britanie după atentatul de la Stockholm de anul trecut, organizat de un terorist sinucigaş care locuia în Luton. Potrivit unui studiu al “Centrului de Cercetare Pew” din Washington, publicat la 28 ianuarie, populaţia musulmană din Marea Britanie se va dubla, ajungând la 5,5 milioane de persoane în 2030. Anul trecut, în Marea Britanie trăiau 2,8 milioane de musulmani, însemnând 4% din populaţie.

Precedentul Merkel

Premierul britanic a făcut declaraţiile la Conferinţa de la München unde se afla alături de Angela Merkel, cea care “îngropa” multiculturalismul din Germania în noiembrie, anul trecut. “Încercările de a construi o societate multiculturală în Germania au eşuat complet”, a declarat Merkel la vremea respectivă. La o reuniune cu tinerii din Uniunea Crestin-Democrată (CDU), Merkel a afirmat că “la începutul anilor ’60, ţara noastră i-a chemat pe muncitorii străini să vină în Germania, iar acum ei locuiesc aici. Ne-am minţit o vreme, spunându-ne că nu vor sta, că la un moment dat vor pleca. Însa nu aceasta e realitatea. (…) Şi, bineînţeles, încercarea de a construi o societate multiculturală şi de a trăi unul lângă altul… a eşuat, a eşuat complet”, a spus Merkel. Cancelarul german a precizat însă “foarte clar” că imigranţii sunt bineveniţi în Germania.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version