in

Cea mai veche companie de turism din lume este în FALIMENT. Sute de mii de turiști, blocați pe tot globul


Compania britanică de turism Thomas Cook, cea mai veche din lume, a anunțat intrarea în faliment. Problemele companiei afectează 600.000 de turiști, blocați în diverse destinații din lume. Guvernul Marii Britanii a lansat o operațiune fără precedent pe timp de pace.

Toate zborurile și rezervările companiei au fost anulate, scrie presa britanică. Din partea conducerii au venit scuze că nu s-a putut evita falimentul, dar situația e dezastruoasă pentru turiștii companiei.

În momentul declarării falimentului, 9.000 de angajați se ocupau de vacanțele sutelor de mii de turiști aflați în diverse destinații. Directorii companiei și acționarii au negociat mai bine de 11 ore la Londra, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Executivul de la Londra a promis că niciun turist nu va rămâne blocat în destinația de vacanță și va fi adus acasă. Numai că planul este extrem de ambițios.

Guvernul susține că operațiunea Matterhorn – așa cum e denumită acțiunea de repatriere – va avea loc până pe 6 octombrie. Oficialii britanici susține că se va folosi de avioanele British Airways și EasyJet, iar costurile totale se ridică la 150 de milioane de lire.

„Nu există niciun fel de informații despre ce se întâmplă. Stăm în așteptare. Nu credem că au fost plătite camerele pentru vacanța noastră [de către Thomas Cook], așa că suntem îngrijorați că ne pot da oricând afară din hotel”, spune unul dintre turiști.

„Aveam programat un zbor de la Kos la Birmingham joi seara târziu. Am încercat să-i trimit un e-mail companiei Thomas Cook, dar este imposibil, iar telefonul este pur și simplu inutil”, reclamă altul.

Thomas Cook are peste 20 de milioane de clienți și 25.000 de filiale în 17 țări. De asemenea, compania are și propria linie aeriană – Thomas Cook Airlines.

„În primul rând, aceasta este o zi tristă pentru Thomas Cook, angajații săi și clienții săi. Este o afacere care se desfășoară de 178 de ani, deci o zi foarte tristă și gândurile noastre se îndreaptă spre ei”, a declarat Tim Johnson, director al Autorității Aviației Civile din Marea Britanie.

Jamie Oliver, aproape de faliment. Lanțul său de restaurante se prăbușește
Bestia din Luton, eliberată din închisoare în baza recursului compensatoriu

Tabără de români din centrul Londrei, evacuată de poliție