in

Conservatorii au câștigat, Brexitul e mai aproape. Ce se schimbă pentru români, de la pașapoarte la muncă

În cele din urmă, Brexitul se va face. Și o vor simți și cei 3,5 milioane de cetățeni europeni care în ultimii ani „au considerat Regatul Unit drept casa lor”, după cum a declarat Johnson, stârnind indignarea străinilor care locuiesc pe insulă. Ce se va schimba pentru români și ceilalți cetățeni europeni?

La 31 ianuarie 2020 va începe perioada de tranziție convenită cu Uniunea Europeană și, până la 31 decembrie 2020, totul va rămâne neschimbat – inclusiv principiul liberei circulații a persoanelor, bunurilor, capitalului și serviciilor.

Totuși, această fereastră de 365 de zile va fi utilă pentru cetățenii UE care trăiesc în Regat de mai mult de 5 ani să solicite un permis de ședere permanentă. Adică așa-numitul “settled status”, care le-ar permite să rămână pe timp nedeterminat în Marea Britanie.

În timp ce cei care au reședința în țară de mai puțin de 5 ani vor putea să solicite “pre-settled status”, care va fi valabil până la expirarea perioadei de 5 ani, dar care oferă mai puțină siguranță.

Conversia în “settled status” nu va fi automată, iar cetățeanul va trebui să retrimită solicitarea de la zero cu riscul ca aceasta să fie respinsă. Un proces care duce la bănuiala că – deși instituțiile britanice au negat deja ipoteza – numărul de “settled status” este limitat.

În orice caz, până acum, au depus cerere 2,4 milioane de europeni, pentru o formă sau alta de statut. Rămân cel puțin un milion de rezidenți europeni care nu sunt în ordine și care ar putea deveni o țintă pentru guvernul Johnson.

Executivul a anunțat deja o linie dura cu privire la imigrație: „Dacă nu sunt înregistrați până la această dată (31 dec. 2020 – n.r.), normele de imigrare se vor aplica și pentru ei”, a declarat ministrul adjunct pentru securitate, Brandon Lewis. Fără drept de ședere, vor putea fi „urmăriți în țară și supuși unor măsuri de detenție și deportare”.

Nu se acordă excepții, cu excepția cazurilor excepționale, cum ar fi persoanele cu probleme mintale, fizice sau copii ai căror părinți nu au urmat procedurile. Brexit va deveni realitate. De la 1 ianuarie 2021, cetățenii UE vor fi considerați ca oricare alt cetățean non-britanic: libera circulație va înceta.

Nu numai că, noile reguli vor intra în vigoare pentru a limita intrarea imigranților fără calificări sau diplome și pentru a permite doar persoanelor care pot fi „utile” Marii Britanii pentru a ocupa locuri de muncă specializate (medici și ingineri, de exemplu).

Așadar, pentru a rămâne peste 3 luni pe Insulă, va trebui să dovediți că aveți un loc de muncă și veți avea nevoie de permis de muncă. Cu toate acestea, chiar dacă vor obține acest permis, timp de 5 ani, nu vor avea dreptul să primească subvenții de stat și asistență medicală gratuită de la Serviciul Național de Sănătate (NHS) și vor trebui să plătească o taxă de 625 lire sterline fiecare.

Noile reguli vor restricționa și turiștii. Acestora li se va cere să obțină o viză electronică pentru maximum trei luni, care va fi acordată numai celor cu pașaport biometric, cu 3 zile înainte de data plecării.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lira sterlină, mai puternică după anunțarea rezultatelor alegerilor generale din Marea Britanie

Violator român, încalcă ordinul de extrădare din Marea Britanie: „Nu am știut că Irlanda de Nord este în Regatul Unit”