Cotidianul britanic Daily Mail scriedin despre comunitatea romă venită din Europa de Est și pericolele pe care le prezintă aceasta pentru societatea engleză.
Potrivit Daily Mail, romii se adună pe străzi, după apusul soarelui, fac mult zgomot, aruncă gunoaie pe jos, adică sunt o „pacoste”. Dar membrii acestei comunități nu înțeleg de ce se face atâta tam-tam pe seama lor. Să stea pe străzi, seara, este o parte a vieții lor tradiționale din Europa de Est, precizează cotidianul britanic.
Pentru fostul ministru laburist de Interne și actual parlamentar de Sheffield, David Blunkett, ca și pentru locuitorii din cartierul Page Hall din oraș aceste adunări pe străzi ale romilor tulbură liniștea și calitatea vieții din comunitatea lor pașnică.
Locuitorii sunt „furioși” și vor ca străzile să fie eliberate. Tensiunile și pericolul de a izbucni revolte civile sunt din ce în ce mai mari și deja există primele semne că s-ar putea declanșa violențe împotriva romilor noi veniți.
Scoțienii au făcut profilul romilor. Cei mai mulți sunt din România și Slovacia
Unii dintre localnicii cu „convingeri ferme” au început să patruleze pe străzi, noaptea, pentru a aduna dovezi despre comportamentul antisocial al romilor și posibila lor activitate criminală.
În plus, comunitatea locală pakistaneză a organizat patrule „oficiale” pentru păstrarea ordinii publice, între ora 20-22, în fiecare zi de lucru a săptămânii, pentru a-i educa pe romi „cum să se comporte în Anglia”.
Mai mulți voluntari, care poartă jachete fluorescente, însoțiți de un muncitor slovac, pe post de translator, le spune, politicos, grupurilor de bărbați, femei și copii să intre înapoi în case, să-și ridice gunoaiele de pe jos și să nu mai facă gălăgie.
Un ordin privind „dispersarea” a fost instituti în ultimele luni, dând poliției puterea de a dispersa orice adunare pe străzile din Page Hall, dacă participanții provoacă „hărțuire, gălăgie sau pericole”, dar până acum problema tot nu s-a rezolvat.
Amenințați că vor avea vecini cerșetori din România
Un angajat al serviciilor sociale comunitare din cadrul Poliției, care a creat o schemă de supraveghere permanentă a cartierului în această vară, a spus că „au existat tensiuni și frustrări în comunitate” pe problema romilor, unii oameni spunându-și deschis părerea privind incapacitatea autorităților de a face față acestei probleme.
Sunt sigură că oamenii sunt foarte supărați. Văd că zona a fost afectată grav, a fost inundată după deschiderea porților UE și sunt nemulțumiți de ce se întâmplă”, a spus Julie Blacker.
Populația romă din Sheffiield are circa 2.000-4.000 de membri și numărul lor este în creștere. Peste 1.000 de pacienți romi sunt înregistrați la două clinici din oraș.