in

Declarații incredibile din partea conservatorilor. „Theresa May e pregătită să intre în război cu Spania pentru Gibraltar ”

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat că Londra nu va ceda niciodată suveranitatea teritoriului Gibraltar fără acordul populației teritoriului britanic situat la sud de Spania, potrivit AFP.

Într-o convorbire telefonică cu șeful Guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, Theresa May a precizat că nu va încheia niciodată un acord care ar lăsa ca locuitorii Gibraltarului să treacă sub o altă suveranitate „fără voința lor exprimată în mod liber și democratic”, potrivit comunicatului.

Cu toate acestea, fostul lider conservator Michael Howard a sugerat că Theresa May ar fi pregătită să meargă la război pentru a proteja Gibraltarul, așa cum Margaret Thatcher a făcut-o pentru Insulele Falkland. Observațiile sale au fost criticate imediat ca fiind inflamatoare.

Liderul liberal-democrat, Tim Farron, a spus că este de necrezut că doar într-o săptămână de la declanșarea oficială a demersurilor pentru Brexit, conservatorii au deja „potențiale” războaie cu vecinii europeni.

„În doar câteva zile, conservatorii au făcut din aliații pe termen lung potențiali dușmani”, a spus Farron.Ministrul britanic de externe Boris Johnson a dat asigurări că Londra va rămâne ”de neclintit ca o stâncă” în sprijinul său pentru Gibraltar, după ce Uniunea Europeană a oferit Spaniei drept de veto asupra relației viitoare cu blocul comunitar a acestui teritoriu britanic de peste mări, transmite sâmbătă Reuters.

Potrivit unui proiect ”de orientări în negocieri’‘, prezentat vineri de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, ”niciun acord între UE și Regatul Unit nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltar fără un acord între Regatul Spaniei și Regatul Unit”, după Brexit.

Membri ai opoziției social-democrate din Gibraltar s-au alarmat în legătură cu faptul că Madridul ar putea bloca accesul Gibraltarului la orice acord comercial negociat de către Londra cu UE, potrivit Agerpres.

Picardo a denunțat și el ”mașinațiunile vizibile ale Spaniei”, care ”încearcă să manipuleze Consiliul European pentru a-și urmări propriile interese politice meschine”. El a calificat propunerea UE ca fiind ”discriminatorie și inutilă”.

În 2002, locuitorii Gibraltarului au respins prin referendum o propunere privind împărțirea suveranității teritoriului cu Spania.

Gibraltarul ar putea ieși din Uniunea Europeană cu ocazia Brexitului. Posibile noi revendicări din partea Spaniei

A început Brexit-ul. Theresa May: „Nu vrem niciun fel de înțelegere cu UE. Oprim imigrația!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Viața din Marea Britanie se scumpește din această lună. Veți plăti facturi mai mari la toate utilitățile

Lupta antiteroristă? Toate persoanele reținute în legătură cu atacul de la Westminster au fost eliberate