Menu
in

Demontarea stereotipurilor despre imigranţi



O povară pentru serviciile publice. Iau locurile de muncă ale localnicilor şi duc la scăderea salariilor. Trei stereotipuri despre imigranţii din Marea Britanie, analizate şi demontate de Financial Times, cu argumente şi opinii ale unor experţi. Un sondaj recent al Harris/Financial Times arată că mai mult de jumătate dintre britanici consideră că imigraţia a dăunat economiei. Nu este aşa. Imigranţii contribuie cu mai mult la economia britanică decât cheltuie în termeni de servicii sociale.

Est-europenii plătesc £1,37 taxe la fiecare £1 cheltuită de stat cu ei

Imigranţii sunt o povară asupra serviciilor publice

În ciuda ştirilor înfiorătoare despre cei care vin în UK pentru a pune mâna pe ajutoare sociale, există prea puţine dovezi care să sprijine temerea că imigranţii iau mai mulţi bani din economie decât adaugă în general. Pe timpul discuţiilor privind introducerea unor limite mai dure asupra imigraţiei anuale, oficialii de la Ministerul Finanţelor au arătat în mod clar că ei consideră că lucrătorii imigranţi sunt un contributor net semnificativ la bugetul public.

Un studiu efectuat de Christian Dustmann de la University College London (UCL), o autoritate de vârf în acest domeniu, arată că imigranţii din estul Europei mai mult contribuie la economie decât beneficiază de pe urma asistenţei sociale.

În perioada aprilie 2008 – aprilie 2009 lucrătorii din estul Europei au plătit £1,37 în taxe pentru fiecare £1 din serviciile pe care le-au folosit, a descoperit Dustmann. Aceasta comparativ cu contribuţia de 80 de penny a nativilor britanici, la fiecare £1 cheltuită de stat pentru ei.

“Nu există nicio evidenţă cum că imigranţii sunt o povară asupra serviciilor publice, mai degrabă este invers”, a spus Dustmann. Dustmann a mai descoperit că între aprilie 2008 şi aprilie 2009 a fost cu 59% mai puţin probabil ca aceştia să beneficieze de ajutoare sociale faţă de britanicii nativi. Probabilitatea ca aceştia să trăiască în locuinţe sociale a fost cu 57% mai mică. Contribuţia lucrătorilor calificaţi din afara Uniunii Europene este probabil şi mai mare.

Imigranţii le iau locurile de muncă lucrătorilor britanici

În forma sa cea mai rudimentară, această afirmaţie se referă la un “număr artificial de locuri de muncă”, adică ţara ar avea numai un număr fix de locuri de muncă, astfel că venirea imigranţilor ar însemna în mod inevitabil pierderea acestora de către britanici. Studiile privind impactul valului de imigraţie din estul Europei până în 2008 arată că aceste opinii sunt eronate.

Steve Nickell, profesor de economie la Colegiul Nuffield din Oxford, a spus că datele au arătat că a fost “foarte greu să se găsească un impact semnificativ al imigraţiei asupra angajărilor sau şomajului pe regiune, calificare sau vârstă. Cu alte cuvinte există o foarte mică dovadă că aceştia iau locuri de muncă care altfel ar exista şi ar fi ocupate de nativi”.

Economiştii susţin că numărul atât de mare de slujbe ocupate de imigranţi există doar pentru că există o ofertă ieftină şi din abundenţă de lucrători străini. Dacă imigranţii nu ar fi disponibili, industriile cu salarii mici, precum cea agricolă a culegerii de căpşuni, s-ar muta în străinătate. Cu toate acestea, Nickell şi alţi experţi au subliniat că presiunea în curs asupra pieţei muncii începe să modifice situaţia, tot mai mulţi lucrători nativi fiind disponibili şi dispuşi să facă munci pe care le refuzau înainte.

În meseriile calificate, britanicii trebuie să intre în competiţie cu imigranţi care de obicei sunt mai bine educaţi. Dustmann a spus că această abilitate de a atrage oameni bine pregătiţi a fost “unică în Europa” şi un semn că imigraţia a fost un succes pentru Marea Britanie.

Imigranţii diminuează salariile lucrătorilor britanici

Privind la forţa de muncă britanică ca întreg, influxul rapid de imigranţi din ultima decadă a avut de fapt un impact redus asupra salariilor. Unii experţi spun că acesta a dus la creşterea salariului mediu britanic, alţii spun că l-a redus uşor. Diferenţa este neimportantă. Însă impactul nu este răspândit uniform. Oamenii care lucrează în sistemul de asistenţă socială, în magazine şi restaurante, în domeniul curăţeniei şi construcţiilor sunt plătiţi cu mai puţin din cauza imigraţiei. Profesorul Steve Nickell a descoperit că pentru fiecare creştere cu 1% a numărului de imigranţi care lucrează în locuri de muncă semi-calificate şi necalificate din domeniul serviciilor, salariile au scăzut cu 0,5%.

Christian Dustmann a descoperit un impact similar asupra celor care lucrează la nivelul de jos. Trebuie precizat faptul că mulţi dintre cei de la nivelul de jos au fost ei însişi iniţial imigranţi. Serviciile publice, de exemplu, oferă locuri de muncă prost plătite, la care britanicii nu se înghesuie. Ministerul Finanţelor recunoaşte că lucrătorii străini ieftini menţin scăzute salariile din sectorul public, în special a celor din domeniul asistenţei sociale şi a celor de la Serviciul Naţional de Sănătate.

“Imigraţia reprezintă un subsidiu semnificativ pentru sectorul public britanic”, a spus Martin Ruhs, senior economist de la Centrul de imigraţie, politică şi societate al Universităţii Oxford. “Sistemul asistenţei sociale pare să fie în mod structural dependent de lucrătorii cu salarii mici şi va depinde întodeauna de imigranţi, pentru că ei sunt singurii care muncesc pentru asemenea salarii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version