in

Experții britanici se întrec în scenarii apocaliptice. Imperial College: Vor fi mii de morți după Brexit


Un nou scenariu al unui Brexit fără acord îngrozește populația din Marea Britanie. Potrivit acestuia, mii de persoane ar urma să moară în următorul deceniu din cauza unor cardiopatii şi boli cerebrovasculare. Studiul a fost făcut de experți ai Imperial College din Londra și a fost publicat de British Medical Journal.

Studiul justifică astfel creșterea numărului de decese provocate de acest tip de patologii în urma scăderii consumului de fructe și legume din alimentația britanicilor, determinată de o escaladare a prețurilor, după ieșirea din Uniunea Europeană.

Asta pentru că aproximativ 84 % dintre fructele consumate în Marea Britanie în 2017 a fost din import, precum și 48 % dintre legume, iar costul acestor tranzacții va creste considerabil după ieșirea din UE, notează autorii studiului.

Cercetătorii au analizat patru posibile scenarii și au concluzionat că cea mai dăunători ar fi o ieșire fără un acord, fapt ce ar provoca peste 12.000 de decese de boli cardiovasculare în următorul deceniu.

Calculele făcute de experți arată că o ieșire dezordonată din blocul comunitar ar provoca o creștere a prețurilor la produsele de import. Astfel, prețul pentru un kilogram de banane ar crește cu 17 %, de citrice cu 14 %, iar de roșii cu aproape 15 %.

Cum consumul de fructe și legume în rândul britanicilor se află deja sub media recomandată, după ieșirea din UE procentul s-ar putea reduce și mai mult. Britanicii consumă cu 11,4 % mai puține fructe și cu 9 % mai puține legume, ceea ce ar duce la o creștere cu 12.400 a numărului de decese, între 2021 și 2030, reprezentând o creștere de aproximativ 2 %.

„Guvernul britanic ar trebui să ia serios în considerare consecințele asupra sănătății populației, la viitoarele negocieri privind Brexit, în special consecințele determinate de schimbările alimentare”, au avertizat autorii studiului.
Probleme pentru românii din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord

Legendarul portar Helmut Duckadam, președinte de onoare al Eagles Football Academy Londra: „Am văzut ce se întâmplă la Londra și am spus da”