in ,

Tot ce trebuie să știi despre Tax Return și închiderile de an

31 ianuarie, data limită pentru închiderea anului financiar 2017-2018

Self Assessment Tax Return – Dacă ai lucrat în Marea Britanie ca Self Employed (persoană fizică autorizată) ești obligat să îți declari câștigurile la sfârșit de an financiar. Acesta s-a încheiat pe data de 5 Aprilie 2018 și trebuie să declari tot ce ai câștigat în Marea Britanie din 6 Aprilie 2017 și până pe 5 Aprilie 2018.Super Financial Ltd – Tax Return

Cum și când se închide anul financiar?

Închiderea de an financiar se face prin completarea «Self Assesment-ului», fie prin poștă, fie online.

Pentru a trimite închiderea de an prin poștă trebuie descărcat și tipărit un formular de aici: : https://www.gov.uk/government/publications/self-assessment-tax-return-sa100.

Formularul poate fi completat de tine personal sau de un contabil autorizat (recomandat), după completare trebuie trimis prin poștă către HMRC. Data limită pentru a face acest lucru este 31 octombrie.

Documentul poate fi completat și online prin crearea unui cont pe pagina HMRC: https://www.gov.uk/log-in-file-self-assessment-tax-return/register-if-youre-self-employed.

Dacă trimiți formularul on-line, ai timp să o faci până pe 31 ianuarie anul următor celui pentru care trimiți. Anul financiar începe pe 6 aprilie și se termină pe 5 aprilie după cum am precizat mai sus. În momentul acesta suntem în anul financiar 2018/2019, care se va încheia pe 5 aprilie 2019, dată după care se poate trimite «Self Assesment-ul».

Pentru anul 2017/2018 formularele tipărite au trebuit trimise până la 31 octombrie 2018, iar «Self Assesment-ului» poate fi făcut până la 31 ianuarie 2019.

Ce este «Tax Return» / «Self Assesment» / Închidere de an financiar?

Acesta este sistemul prin care HMRC (Her Majesty Revenue and Customs) colectează impozitul pe venit.

«Self Assessment Tax Return» este o declarație fiscală obligatorie dacă ești înregistrat ca self-employed în UK. Această declarație trebuie depusă o dată pe an, la închiderea anului financiar, chiar dacă nu ai avut activitate în acea perioadă.

În formularul pentru «Tax Return» vei completa toate veniturile și cheltuielile efectuate în folosul afacerii, iar pe baza lor se va stabili dacă mai datorezi bani în cuantumul taxelor aplicate de statul englez. Dacă din calcule reiese însă că ai fost impozitat prea mult pe parcursul anului, ești îndreptățit să primești înapoi o parte din taxe sub forma unui «Tax Refund».

Cine are obligația să completeze acest formular?

 • persoanele care au lucrat self-employed (ele pot deduce anumite cheltuieli din venit);
 • cei care au peste £2.500 venit neimpozitat, cum ar fi din închirierea locuinței, economii sau investiții – dacă valoarea este sub £2.500 se contactează HMRC la 030 0200 3300;
 • dacă dobânda din economii sau investiții a fost mai mare de £10.000 înainte de impozitare;
 • persoanele care au făcut profit din vânzarea de acțiuni, case sau alte bunuri impozabile pentru care trebuie să plătești Capital Gains Tax;
 • directorii de companii (excepție în cazul companiilor non-profit, cu condiția să nu se fi primit alte avantaje) – indiferent dacă acea companie este înregistrată pe nume propriu sau dacă este angajat la respectiva companie;
 • persoanele ale căror venituri din salariile proprii sau din cele ale partenerului sunt de peste £50,000 pe an și s-a încasat alocație pentru copii;
 • cei care au realizat venituri în altă țară, pentru care se plătește impozit;
 • persoanele care au locuit în altă țară, în anul respectiv, dar au câștigat bani în Marea Britanie;
 • cei care au încasat dividende din acțiuni și se încadrează la banda de impozit majorată;
 • venitul ca salariat este de peste £100.000 pe an;
 • membrii comitetului director al unui fond sau al unei scheme de pensie;
 • persoanele salariate care au primit formularul P800 de la HMRC, prin care sunt anunțate că li s-au oprit prea puține taxe;

Persoanele care au lucrat tot anul doar ca angajat și nu au avut, niciodată, cod de înregistrare fiscală ca self-employed (UTR) sau au avut cod, dar au anunțat din timp că nu mai sunt self-employed – nu trebuie să completeze «Tax Return».

Super Financial Ltd – Tax Return

De ce trebuie trimis acest formular? De ce este important să-l trimitem la timp?

Completarea declarației de Tax Return este obligatorie pentru închiderea anului financiar, iar nerespectarea termenului limită atrage după sine penalizări substanțiale. În plus, închiderea anului financiar îți este absolut necesară dacă vrei să apelezi la anumite tipuri de ajutoare sociale, sau atunci când soliciți scutiri și amânări de la plata taxelor.

Cum se completează formularul?

Va trebui să aduni cât mai multe documente care conțin informații privind veniturile tale din anul respectiv (6 aprilie – 5 aprilie) cum ar fi: fluturași de plată sau  formularele P60 sau P45 pentru angajați, facturi emise de tine sau chitanțe, desfășurătoare bancare, cheltuielile de business (nu cele personale cum ar fi mâncarea, haine, chirie, utilități etc) pentru cei care sunt self-employed.

O categorie aparte o reprezintă cei care lucrează în construcții ca self-employed pentru alte firme. În mod normal, acestora li se reține un procent de 20% (uneori 30%) din banii câștigați care sunt virați de firma respectivă în contul lor de la HMRC. Astfel, HMRC se asigura că cei din construcții au deja o sumă plătită în contul impozitului în timpul anului înainte de a primi înapoi din taxe.

Așa se explică faptul că o parte din cei care lucrează în construcții primesc o parte din taxe înapoi. Diferența e dintre ce li s-a reținut în timpul anului și ce reiese din «Tax Return» de la sfârșitul anului că trebuiau să plătească. Ca regulă generală logică, cu cât ai câștigat mai mult, cu atât impozitul care trebuie să rămână la HMRC este mai mare, deci vei primi mai puțin înapoi, până la cazul în care nu primești nimic sau ai de plată o diferență (cazul celor cu venituri foarte mari, în general de peste 40.000-50.000 de lire sterline pe an)

Ce se întâmplă dacă întârzii trimiterea documentelor? Ce se întâmplă dacă nu le trimiți deloc?

Dacă trimiți cu întârziere formularul Tax Return, vei primi o amendă de £100 pentru primele trei luni de întârziere, după care se a adăuga altele, dacă întârzierea este mai mare. În general, se poate ajunge la 1200 de lire sterline pe an, deși după primul an de întârziere suma nu mai crește, în schimb se calculează și dobânzi la ea. Aceleași amenzi sunt și pentru plata cu întârziere a impozitului.

Atenție! HMRC obișnuiește ca pentru mai mult de trei ani întârziere să stabilească un impozit din oficiu. Cazurile pe care le-am întâlnit au fost unele în care s-a stabilit impozit de 3.000 – 4.000 lire sterile pe an. Mai mult, după acești trei ani nu se mai admite trimiterea unei declarații cu venitul real astfel că veți plăti acest impozit chiar dacă nu ați lucrat deloc. Atenție deci dacă plecați în România sau în altă țară pentru mai mult timp: încheiați-vă socotelile cu HMRC înainte de a pleca.

Pentru cei care nu au întârziat foarte mult există posibilitatea obținerii anulării amenzii în urma unei contestații, dacă se prezintă o scuză rezonabilă.

Dacă ați avut venituri în trecut și nu le-ați declarat vă recomandăm să le declarați începând de acum. Dacă nu sunteți siguri ce trebuie să faceți, contactați-ne și te putem ajuta.

Ce beneficii am dacă plătesc taxele?

Acestea sunt doar unele dintre ele:

 1. Dreptul la spitalizare gratuită (plătind NINO faceți dovada că sunteți rezident în UK).
 2. Dreptul pentru a aplica pentru fonduri de studii.
 3. Ani de pensie care se adaugă la pensia de stat (după 10 ani lucrați aveți drept la pensie).
 4. Dreptul de a aplica pentru ajutoare sociale în cazul în care v-ați pierdut munca sau sunteți bolnavi.
 5. Dovada că lucrați legal în UK.
 6. Dovada că sunteți rezident.

Dacă nu plătiți veți avea următoarele dezavantaje:

 • Refuzul aplicațiilor pentru ajutoare sociale.
 • Refuzul de a beneficia de împrumuturi pentru studii.
 • Surpriza de a vă trezi cu o notă de plată pentru tratamentul de care ați beneficiat în spital.
 • Lipsa dovezilor că sunteți rezident pe teritoriul UK.
 • Puteți fi considerat ca muncind la negru / ilegal și vă puteți trezi cu amenzi.

Cum să te pregătești pentru închiderea de an?

 • Asigurați-vă că aveți adresa actualizata la HMRC. În cazul în care v-ați schimbat recent adresa, atunci trebuie să anunțați HMRC cu privire la această schimbare. Actualizarea adresei se poate face online sau telefonic, la 0300 200 3310. Actualizarea adresei este foarte importantă, deoarece evitați ca scrisorile să ajungă pe mâini străine.
 • În cazul în care aveți un cont online la HMRC, asigurați-vă că acesta este activ și că sunteți singura persoană care deține detaliile de acces (numele de utilizator și parola).
 • Asigurați-vă că dețineți informația completă despre venitul realizat în perioada 6 aprilie 2017 – 5 aprilie 2018, respectiv următoarele forme:

o CIS statements of deduction (pentru cei ce au muncit în construcții);

o Facturi (invoices) pentru cei ce au muncit în privat;

o Fluturași de plată (payslips), P45 sau P60 dacă în această perioadă ați fost doar/sau și angajat;

o Extrasele bancare (statements) pentru perioada – 6 aprilie 2017 – 5 aprilie 2018.

Caută un contabil bun care să te susțină pe toată durata procesului. Dacă aveți nevoie de un contabil sau de mai multe detalii, vă recomandăm SUPER FINANCIAL Ltd (contabili autorizați) – Nicolae Caminschi.

Program: luni-sâmbătă, 09.00 – 19.00

Sedii:

Leyton Branch:

275 High Road

Leyton

London

E10 5QN

Burnt Oak Branch:

93 Watling Avenue

EDGWARE

HA8 0LA

Luton Branch:

58 New Bedford Road

Bedfordshire

LU1 1SH

Peterborough:

555 Lincoln Road,

Peterborough, United Kingdom,

PE1 2PB

Email: [email protected]

Web: www.superfinancial.co.uk

T: +44 (0)2089250070

M: 07570753160

Facebook: Super Financial Limited

 

Fiscul somează românii din străinătate să-și declare veniturile. Ce amenzi riscați dacă nu declarați

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Nouă profesioniști pleacă din România în fiecare oră

Evenimentele românești ale începutului de an, în Londra