in

Începe numărătoarea inversă pentru Brexit. Se apropie funia de par, ce urmează în următoarele zile


Începe numărătoarea inversă până la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Următoarele evenimente vor avea loc pe parcursul viitoarelor trei săptămâni. Acestea vor determina dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană la data planificată de 31 octombrie, sau dacă saga din ultimii trei ani a Brexitului va înregistra o nouă întorsătură, relatează Reuters.

10 octombrie. Premierul britanic Boris Johnson se întâlneşte cu omologul său irlandez Leo Varadkar, în nord-vestul Angliei. O ultimă şansă pentru a înlătura cel mai mare obstacol din calea acordului pentru Brexit.

13 octombrie. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron se întâlnesc la Palatul Elysee. Scopul întrevederii fiind pregătirea următoarele summituri la care Brexitul va fi subiectul principal. Dacă UE va face o concesie care să deblocheze impasul, ar avea nevoie de susţinerea celor mai influenţi doi membri ai săi.

14 octombrie. Parlamentul britanic îşi reia sesiunea, creând condiţiile pentru noi încercări din partea parlamentarilor de a amâna termenul de retragere din UE, în pofida promisiunii premierului Boris Johnson că Regatul Unit va ieşi din Uniune pe 31 octombrie cu sau fără acord. Agenda legislativă a lui Johnson va fi stabilită de discursul tradiţional al reginei.

16 octombrie. Franţa şi Germania susţinn summitul lor anual. O oportunitate pentru miniştrii ambelor ţări să discute o serie de probleme bilaterale. Brexitul va fi mai mult ca sigur un subiect important al discuţiilor.

17-18 octombrie. Liderii UE se reunesc la Bruxelles pentru summitul Consiliului European. Dacă acordul pentru Brexit nu va fi stabilit până atunci, potrivit oficialilor UE va fi improbabil să fie convenit în timpul reuniunii.

Agenda summitului mai include viitorul buget pe termen lung al blocului, din 2021. De asemenea, relaţia dificilă cu Turcia, perspectivele de aderare la UE ale Albaniei şi Macedoniei de Nord, precum şi politicile ambiţioase referitoare la climă.

19 octombrie . Dacă blocajul nu va fi înlăturat până la acest moment, o lege adoptată recent de Parlamentul britanic prevede ca Londra să solicite UE amânarea termenului de ieşire din UE până la 31 ianuarie. Astfel, ar putea fi organizate alegeri naţioanale pentru a depăşi blocajul Brexitului.

Parlamentul britanic va organiza o şedinţă extraordinară sâmbătă, 19 octombrie, pentru a decide ce va fi de făcut. Ultima oară când Parlamentul s-a reunit într-o sâmbătă a fost în 1982. Oponenţii Brexitului vor mărşălui în centrul Londrei pentru a cere organizarea unui nou referendum.

Sfârşitul lui octombrie. Diplomaţi şi oficiali ai UE se aşteaptă la organizarea unui summit extraordinar al liderilor UE, înainte de 31 octombrie. Dacă nu va avea loc o amânare a termenului limită şi nici un acord de separare, liderii vor folosi un astfel de summit pentru a face pregătirile finale pentru o separare dificilă, fără acord.

31 octombrie – Dacă termenul limită pentru Brexit nu va fi prelungit, Marea Britanie va înceta să mai fie membră a UE de la ora 23:00, ora Londrei.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC
Proiectul cultural „Dobrogea Interetnică”, la jumătatea drumului. Zeci de spectacole în liceele din orașul Constanța

Viorica Dăncilă pleacă de la guvernare. Parlamentul a aprobat moțiunea de cenzură inițiată de opoziție