Menu
in

Începe summitul NATO din Țara Galilor. România, reprezentată de Băsescu, Dușa și Corlățean

Președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean vor participa, pe 4 și pe 5 septembrie, la summitul NATO ce se desfășoară, în acest an, la Newport, în Țara Galilor.  La reuniune participă 60 de şefi de stat şi de Guvern, printre care se numără președintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, dar și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, cel care s-a pronunțat pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a țării sale.

Ca urmare a situației din Ucraina, Rusia nu a mai fost invitată să participle la summitul de anul acesta. În schimb, președintele Vladimir Putin a prezentat, înaintea începerii reuniunii, un plan pentru încetarea conflictului din Ucraina, pe care liderii occidental îl consideră favorabil separatiștilor pro-ruși.



Băsescu va fi prezent la primirea oficială a șefilor de stat și de guvern ai țărilor aliate și partenere NATO, a șefilor de delegații și a șefilor de organizații internaționale de către secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, și de către prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron. De asemenea, președintele României va lua parte la ceremonia de deschidere a summitului, la sesiunea cu tema Afganistan, la lucrările Comisiei NATO — Ucraina, la recepția oferită de Prințul Charles, precum și la dineul de lucru al delegaților.

Vineri, 5 septembrie, președintele României va participa la parada aviatică, la sesiunea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic (NAC) și la bufetul VIP pentru participanții la summit. Șeful statului va susține vineri, în jurul orei 14,30, o declarație de presă.

Ministrul Dușa va fi prezent la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC) la nivelul miniștrilor apărării cu statele participante la Platforma de interoperabilitate, ce va fi condusă de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow.

La rândul său, șeful diplomației române, Titus Corlățean, va fi prezent la reuniunea miniștrilor aliați de externe cu statele aspirante la statutul de membru NATO, în cadrul căreia vor fi analizate perspectivele politicii aliate a ușilor deschise, precum și stadiul de pregătire a aspiranților.

Liderii NATO vor discuta cu președintele Poroșenko despre criza din Ucraina Ei ar urma să aprobe un pachet de ajutor cu fonduri de aproximativ 12 milioane de euro, menite să îmbunătățească capabilitățile militare ucrainene în domenii precum logistică, capacități de comandă și control și apărare cibernetică.

Într-un articol publicat joi, 4 septembrie, în The Times, președintele american Barack Obama și premierul britanic David Cameron au scris: „Ne întâlnim într-un moment în care lumea se confruntă cu multe provocări periculoase și dinamice. La est, Rusia a călcat în picioare regulile prin anexarea ilegală a Crimeii și prin trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean ce amenință și subminează suveranitatea unui stat național. La sud, există un arc de instabilitate ce se răspândește din Nordul Africii și Sahel spre Orientul Mijlociu”.

La o zi după decapitarea unui al doilea jurnalist american, lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic va domina dineul şefilor de stat ce se va desfășura joi seara. Se va discuta despre constituirea unei coaliţii pentru combaterea SI, dorită de americani.

Cei care i-au asasinat pe James Foley şi Steven Sotloff în Siria ar trebui să ştie că Statele Unite îi vor face să dea socoteală, indiferent de cât timp va fi nevoie”, a promis secretarul de Stat american John Kerry.

Peste 10.000 de poliţişti au împânzit oraşele galeze Newport şi Cardiff, multe zone fiind închise cu garduri de securitate. Pe lângă siguranţa celor peste 200 de lideri de stat şi miniștri, organizatorii se așteaptă și la proteste ale activiştilor anti-NATO.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version