in

INCREDIBIL! Legătura dintre referendumul pentru Brexit, Rusia și otrăvirea spionului rus Skripal
Despre legăturile dintre Brexit și Rusia au existat speculații încă din timpul campaniei pentru referendumul din 2016. Acum apar și dovezi ale acestor legături care duc la persoane implicate, se pare, în încercarea de asasinare a spionului rus Serghei Skripal.

E-mailuri publicate în presa britanică sugerează o legătură mai largă între unul dintre principalii susţinători ai campaniei din Marea Britanie în favoarea Brexit şi oficiali ruşi. Descoperirea a fost făcută în contextul desfăşurării unei anchete parlamentare cu privire efectul știrilor false asupra referendumului din iunie 2016, relatează DPA.

Documentele publicate de Sunday Times şi citate de săptămânalul The Observer arată că unii lideri ai campaniei Leave.EU au avut câteva întâlniri cu oficiali ruşi înainte de referendumul din iunie 2016, la care 52% dintre participanţi au votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit scrisorilor electronice, Arron Banks, principalul fondator al campaniei Leave.EU, şi  un asistent al acestuia, Andy Wigmore, „au avut întâlniri repetate cu oficiali ruşi pentru a discuta despre oportunităţi de afaceri şi chestiuni de interes reciproc”, conform Sunday Times.

Mai mult, Banks şi Wigmore au fost introduşi lui Alexander Yakovenko, ambasadorul rus la Londra, de către Alexander Udod, „un presupus ofiţer al serviciilor secrete ruse care a fost dat afară din Marea Britanie după otrăvirea lui Serghei şi Iuliei Skripal la Salisbury”.

The Times a precizat că a primit e-mailurile de la jurnalista britanică Isabel Oakeshott, scriitorul din umbră al lui Banks la cartea acestuia, „The Bad Boys of Brexit” („Băieţii răi ai Brexit-ului”).

Banks, care s-a alăturat fostului lider al Partidului pentru Independenţa Marii Britanii, Nigel Farage, în a-l susţine şi în a-l întâlni pe preşedintele american Donald Trump, a recunoscut anterior că a luat masa şi că a băut cu Yakovenko în 2015.

Boris Johnson: „UE este inamicul”. Negociatorul Barnier: „Nu ne lăsăm impresionați de jocurile Marii Britanii”
Conducea cu permisul suspendat și fără asigurare. „Nu știam că îmi trebuie așa ceva”

Isărescu: Românii din străinătate trimit bani în țară pentru a începe afaceri