in

Jumătate din teritoriul Angliei este deținut de mai puțin de 1% din populație. Vezi cui aparține, de fapt, această țară


«The Guardian» a publicat rezultatele studiului făcut de un scriitor militant britanic din care reiese că o mare parte din teritoriul Angliei aparține în continuare vechii aristocrații, inclusiv familiei regale.

În schimb, esența populației britanice nu are în posesie decât 5% din terenuri, iar organizațiile caritabile 2%.

Cui aparține Anglia?, se întreabă scriitorul Guy Shrubsole în titlul cărții sale ce se va afla în librării la începutul lunii mai.

Concluzia, redată de «The Guardian», este năucitoare: o imensă parte a teritoriului țării aparține unei infime minorități a populației.

Autorul, militant în asociația «Prietenii Terrei», a studiat mai multe hărți și date înscrise în documente administrative pentru a putea constitui o hartă a proprietăților din Anglia.

Astfel, a constatat el, 25.000 de proprietari, respectiv mai puțin de 1% din populația țării, posedă jumătate din teritoriu.Printre marii proprietari menționați de autorul cercetării mai sus menționate figurează, de pildă, familia regală, care posedă 1,4% din pământurile Angliei, ducele de Buccleuch, președintele unui holding ce deține 576 proprietăți, sau antreprenorul Sir James Dyson, inventatorul aspiratorului cu același nume, iar de câțiva ani lansat într-un proiect vizând construirea mașinilor electrice.

Shrubsole subliniază că, de fapt, ponderea o reprezintă aristocrația și nobilimea engleză care, conform calculelor sale, posedă în jur de 30% din pământurile Angliei.

De fapt, spune el, este o cifră subestimată, întrucât 17% din proprietarii încă necunoscuți sunt probabil tot aristocrați care nu și-au vândut niciodată proprietățile și deci nu apar în registrele administrației.

Sectorul privat normal posedă, potrivit calculelor scriitorului, 18% din restul terenurile din Anglia, iar sectorul public – inclusiv universitățile – 8% dintre ele.

Esența populației Angliei nu posedă decât 5% din terenurile Angliei, după care adaugă: dacă teritoriul ar fi distribuit în mod egal ansamblului populației țării, fiecare ar poseda o suprafață de circa 4.000 metri pătrați, concluzionează scriitorul.
Diaspora, ACASĂ! Guvernul Dăncilă negociază cu mai multe state întoarcerea românilor din străinătate

Vreme neobișnuit de caldă în Marea Britanie. Vezi cum va fi vremea de Paștele Ortodox