in

Lira sterlină, în cădere după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit

Lira sterlină a început să se deprecieze miercuri, 20 martie, cu aproape 1%, în raport cu dolarul și monedă euro, după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit-ului până la 30 iunie și a avertizat că un Brexit fără acord de divorț este în continuare posibil, informează Reuters.

„I-am scris în această dimineață președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit dorește o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.r.) până la 30 iunie, a declarat Theresa May.


Imediat după acest anunț, în jurul orei 13:00 GMT lira sterlină era cotata la 1,3147 dolari, față de 1,3223 dolari marți seara, iar moneda euro era cotata la 86,34 pence, față de 85,56 pence, marți.

Potrivit analiștilor, amânarea cerută de Theresa May, care va trebui să fie aprobată de statele membre UE, creează incertitudine cu privire la acordul de divorț dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, printre opțiuni fiind o nouă amânare mai lungă, o ieșire fără acord și chiar un al doilea referendum.

„Până când nu va apărea o anumită claritate, ne sfătuim clienți să nu adopte poziții pe lira sterlină, dar atragem atenția că în trecut lira a avut tendința de a reacționa pozitiv la evenimentele care indicau spre o amânare substanțială”, au subliniat analiștii de la UBS.

După aproape trei ani de când britanicii au votat prin referendum pentru ieșirea țării din UE și cu doar nouă zile înainte de data oficială a retragerii, 29 martie, politicienii britanici se ceartă în continuare în privința a cum, când și chiar dacă Regatul Unit va părăsi blocul la care a aderat în 1973.Theresa May a cerut în scris amânarea Brexit. Răspunsul liderilor UE nu este prea îmbucurător

O familie de români se teme să mai trăiască în Anglia. Au decis să plece acasă