Menu
in

Londra – cea mai mare creștere a prețurilor la locuințe, din 1987

Preţurile locuinţelor din Londra au înregistrat în trimestrul doi din 2014 cea mai semnificativă creştere din ultimii 27 de ani, iar Nationwide Building Society a avertizat că măsurile adoptate de Banca Angliei pentru a calma piaţa imobiliară din Marea Britanie nu vor împiedica noi majorări de preţuri în viitorul apropiat, transmite Bloomberg.

Preţul mediu al locuinţelor din capitala Regatului Unit a urcat cu 26% în perioada aprilie-iunie 2014, comparativ cu trimestrul doi din 2013, cel mai semnificativ avans din 1987, a anunţat miercuri Nationwide Building Society, al treilea mare creditor ipotecar britanic. La un preţ mediu de 400.404 lire sterline , preţurile din Londra sunt cu 30% peste nivelul record înregistrat înaintea crizei, în 2007.



Pe lângă accelerarea creşterii economiei şi costurile scăzute de împrumut, cererea pentru locuinţe în capitala Regatului Unit a fost alimentată de miliardari şi investitori străini.

‘Ritmul anual de creştere în Londra va începe probabil să încetinească în următoarele trimestre, existând indicii că situaţia pe piaţa imobiliară se va modera’, a apreciat Robert Gardner, economist şef al Nationwide.

Preţul mediu al locuinţelor din Londra a urcat cu 7,6% în perioada aprilie-iunie 2014, comparativ cu primul trimestru din 2014, mai mult decât dublu faţă de media din Marea Britanie, de 2,9%, a anunţat Nationwide.

Guvernul Marii Britanii a ajutat 7.313 de cumpărători să achiziţioneze locuinţe prin programul ‘Help to Buy’, în primele şase luni de la lansarea sa, arată datele publicate luna trecută de autorităţile de la Londra.

Schema’Help to Buy’, în valoare de 12 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari), permite potenţialilor cumpărători să vină cu un avans de doar 5% din valoarea locuinţei faţă de nivelul standard de 20% pe care îl solicită majoritatea băncilor. Guvernul va garanta restul de 15% în eventualitatea intrării în incapacitate de plată. În schimbul garanţiei, Guvernul va percepe un comision de până la 0,9% din valoarea creditului.

Acest comision este destinat să acopere eventualele pierderi pentru contribuabili, dacă debitorii intră în faliment, şi totodată să respecte prevederile Uniunii Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat.

În perioada octombrie 2013-martie 2014, garanţiile guvernamentale s-au ridicat 153 milioane de lire sterline, iar valoarea împrumuturilor acordate s-a ridicat la un miliard de lire sterline (1,67 miliarde de dolari). Patru cincimi dintre cei care au accesat programul au cumpărat pentru prima dată o locuinţă.

În urma redresării economiei şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, preţurile locuinţelor în Marea Britanie au urcat rapid, sporind temerile că unii cumpărători ar putea ajunge la un nivel extrem de ridicat al datoriilor şi s-ar putea declanşa o bulă imobiliară.

Economia Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru din 2014 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani, dar analiştii consideră că Banca Angliei nu se grăbeşte să majoreze rata dobânzii.

În perioada ianuarie-martie 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 3,1%, comparativ cu perioada similară din 2013, fiind cel mai semnificativ avans de la sfârşitul lui 2007, arată datele publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Comparativ cu trimestrul patru din 2013, economia Marii Britanii a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, fiind al cincilea trimestru consecutiv de expansiune – cea mai îndelungată perioadă de creştere de la criza financiară din 2008.

Banca Angliei (BoE) se aşteaptă la o creştere a economiei de 3,4% în 2014, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre ţările cu cea mai bună evoluţie din rândul naţiunilor dezvoltate.

În 2013, economia Marii Britanii a crescut cu 1,7%, sub avansul de 1,9% înregistrat de Statele Unite, dar depăşind majoritatea economiilor europene.

Ritmul rapid de creştere al economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

AGERPRES

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version