Metrourile, trenurile și tramvaiele din Londra nu vor mai afișa reclamele de la produsele alimentare considerate dăunătoare, începând din luna februarie 2019.
Potrivit The Guardian, planul a fost anunțat de primarul londonez, Sadiq Khan.
Astfel, va fi interzisă reclama la majoritatea băuturilor zaharoase, hamburgeri, batoane de ciocolată, nuci și alune sărate, pe întreaga rețea a Transport for London, inclusiv în stațiile de autobuz.
Lanțurile de restaurante își vor putea face reclamă numai dacă promovează produsele sănătoase, precum băuturi naturale, fără adaos de zahăr. Însă nici în acest caz nu li se va permite să își promoveze logo-ul sau marca generică.
Reprezentanții industriei de publicitate au criticat această mișcare, sugerând că asta ar putea costa TFL zeci de milioane de lire sterline, într-un moment în care sistemul de transport public se confruntă cu o criză financiară.
Primarul Londrei a anunțat intenția de a restricționa publicitatea la alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare și a confirmat că interdicția va intra în vigoare la începutul anului viitor, în urma unei consultări care a constatat că londonezii sunt în favoarea acestui lucru.
Peste 37% dintre copiii cu vârste de 10 și 11 ani din Londra sunt supraponderali sau obezi, mai arată The Guardian.
„Este clar că publicitatea joacă un rol important în alegerile pe care le facem, indiferent dacă ne dăm seama sau nu, iar londonezii au demonstrat un sprijin copleșitor pentru interzicerea publicității pentru mâncarea și băuturile nocive în rețeaua noastră de transport”, a spus primarul Khan.
Justin Cochrane, președintele organismului comercial Outsmart, care reprezintă companiile de publicitate în aer liber, a declarat că anunțurile pentru astfel de produse alimentare aduc venituri de până la 35 milioane de lire sterline pe an către compania de transport.
El a spus că primarul a refuzat să colaboreze cu industria pentru a găsi un compromis care să păstreze veniturile TFL: „Modul în care o face este complet greșit. Nu există dovezi care să arate că interzicerea publicității ajută la reducerea obezității la copii.”
Amsterdam a introdus recent o interdicție de publicitate similară, în încercarea de reducere obezitatea în rândul copiilor.
Industria britanică de televiziune se confruntă deja cu solicitări crescânde de restricționare a publicității pentru fast-food, iar radiodifuzorii avertizează că acest lucru ar putea reduce bugetul industriei de televiziune comercială cu 200 de milioane de lire sterline pe an.