Pentru noua imagine care va fi pusă pe bancnota de 50 de lire sterline, Banca Angliei a primit nu mai puțin de 227.299 de nominalizări de personalități.
A fost aleasă imaginea unei persoane care a revoluționat lumea științei în timpul celui de-al doilea război mondial. Astfel, Alan Turing va fi chipul ce se va afla pe noile bancnote, a anunțat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.
Pe reversul bancnotei se va afla imaginea mașinii inventate de Turing, considerată precursoare a computerelor de astăzi, precum și masa de lucru a savantului.
Noua bancnotă de 50 de lire sterline, realizată din polimer, va intra în circulație la sfârșitul anului 2021. Acesta va conține și un citat al lui Alan Turing dintr-un interviu acordat Times în 11 iunie 1949, scrie Huffington Post: „Aceasta este doar o prevestire a ceea ce va veni și numai umbra a ceea ce va fi”.
Turing a fost ales în urma procesului de selecție a conducerii băncii centrale engleze.
În 2018, Comitetul consultativ pentru caracterele bancnotelor a ales să sărbătorească domeniul științei cu privire la nota de 50 de lire sterline, iar membrii publicului au fost invitați să prezinte nume pe o perioadă de șase săptămâni.
Cei luați în considerare alături de Turing au fost Stephen Hawking, Mary Anning, Paul Dirac, Rosalind Franklin, William Herschel și Caroline Herschel, Dorothy Hodgkin, Ada Lovelace și Charles Babbage, James Clerk Maxwell, Srinivasa Ramanujan, Ernest Rutherford și Frederick Sanger.
„Alan Turing a fost un matematician remarcabil a cărui activitate a avut un impact enorm asupra modului în care trăim astăzi”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei.
„Ca părinte al informaticii și al inteligenței artificiale, precum și ca erou de război, contribuțiile lui Alan Turing au fost de mare amploare. Turing este un uriaș pe umerii căruia stau mulți acum”, a mai spus acesta.
Turing a jucat un rol esențial în dezvoltarea computerelor timpurii la Laboratorul Național de Fizică de la Universitatea din Manchester.
El a pus bazele muncii în domeniul inteligenței artificiale, analizând întrebarea dacă mașinile ar putea gândi.
Turing a fost homosexual și a fost grațiat postum, de către regină, fiind condamnat pentru o indecență gravă din cauza relației sale cu un bărbat.