Menu
in

Marea Britanie: Cu cât îmi poate ridica chiria proprietarul? Regulile după creșterea ratei dobânzii

Marea Britanie: Cu cât îmi poate ridica chiria proprietarul? Regulile după creșterea ratei dobânzii. Creșterea ratelor dobânzilor pune presiune asupra proprietarilor de locuințe – iar pentru chiriași, acest lucru ar putea să se reflecte în cuantumul chiriei pe care o plătiți în fiecare lună. Rata de bază a Băncii Angliei se situează acum la 4,5%, după douăsprezece creșteri consecutive la rând începând cu decembrie 2021.
>>> Reclamă la carne de câine la metroul din Londra, clienții sunt derutați: „Am citit de trei ori ca să înțeleg”

Marea Britanie: Cu cât îmi poate ridica chiria proprietarul?

Creșterile ratei de bază afectează majoritatea creditelor ipotecare, cu excepția cazului în care acestea sunt fixe. Acest lucru înseamnă că, dacă ipoteca proprietarului dvs. a crescut semnificativ în ultimul an, este probabil ca òi chiria dvs. să crească ca urmare pentru a ține cont de suma suplimentară pe care o plătește.

Dar cu cât poate crește chiria și ce puteți face dacă sunteți nemulțumit de această creștere?

Se estimează că 1,4 milioane de proprietari de locuințe au în prezent un contract de credit ipotecar variabil, inclusiv contracte de tip “tracker”, care se modifică în funcție de rata de bază. Solicitanții creditului universal vor primi în această lună un stimulent în numerar în valoare de sute de lire sterline

Dacă aveți un contract de închiriere garantată sau de scurtă durată, Citizens Advice afirmă că proprietarul vă poate mări chiria în funcție de “rata de piață” a proprietăților similare din zona în care locuiți. Aceasta înseamnă costul mediu al unor locuințe similare – așa că asigurați-vă că faceți cercetări și verificați cât cer alte persoane care locuiesc în apropierea dumneavoastră.

Regulile după creșterea ratei dobânzii

Dacă aveți un contract de închiriere cu plata lunară sau săptămânală, în mod normal, proprietarul nu are voie să vă majoreze chiria mai mult de o dată pe an. În cazul unui contract de închiriere pe perioadă determinată, proprietarul vă poate mări chiria la mijlocul contractului numai dacă sunteți de acord cu acest lucru sau dacă acest lucru este prevăzut în contractul de închiriere.

Dacă refuzați, acesta poate mări chiria după ce se termină termenul fix și va trebui să semnați un nou contract.

Proprietarul trebuie să vă dea un preaviz de cel puțin o lună dacă plătiți chiria săptămânal sau lunar – sau, dacă sunteți blocat într-o chirie anuală, trebuie să vă dea un preaviz de șase luni. Dacă locuiți cu proprietarul, acesta poate mări chiria cu orice sumă – și poate face acest lucru în orice moment dacă nu aveți un contract fix.

Proprietarul nu vă poate mări chiria în timpul perioadei de închiriere pe perioadă determinată decât dacă sunteți de acord sau dacă acordul dumneavoastră permite acest lucru.

Cum să contestați majorarea chiriei

Vorbiți cu proprietarul cât mai curând posibil și întrebați dacă puteți ajunge la un acord cu privire la creșterea chiriei.

De exemplu, dacă proprietarul dorește să vă mărească chiria de la 900 de lire sterline pe lună la 1.000 de lire sterline pe lună, propuneți-i să ajungeți la un compromis și să plătiți 950 de lire sterline.

Dacă considerați că majorarea chiriei este nedreaptă și nu reflectă prețurile din zona dumneavoastră, ar trebui să îi semnalați acest lucru proprietarului.

sursa: mirror.co.uk

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]
Exit mobile version