Un scandal de proporții zguduie scena politică din Marea Britanie. Potrivit unor documente publicate zilele acestea, regina Elisabeta II ar fi investit, prin administratorul fondurilor regale, Ducatul de Lancaster, milioane de lire sterline în paradisuri fiscale offshore.
Potrivit The Guardian, scandalul este cu atât mai mare cu cât banii au ajuns la lanțul of-license Threshers și la retailerul BrightHouse, companii acuzate de exploatarea a mii de familii sărace și a persoanelor vulnerabile.
Reprezentanții legali ai Ducatului de Lancaster au afirmat că nu au avut nicio idee despre investiția făcută vreme de 12 ani în BrightHouse, până când nu au fost abordați de The Guardian și alți parteneri într-un proiect media internațional numit „Paradise Papers”.
Investiția a fost caracterizată ca neglijabilă însă, scrie The Guardian, investiția din 2005, a cărei dimensiune nu se cunoaște, a coincis cu un boom în valoarea BrightHouse. Compania, care aplică o rată de 70% pe an la împrumuturi pentru obiecte și aparatură de uz casnic, a fost obligată, luna trecută, să plătească compensații de 14,8 milioane de lire sterline către 249.000 de clienți, în special persoane cu dizabilități mintale și cu probleme de învățare.
Ducatul de Lancaster a recunoscut mai multe investiții în fonduri offshore, inclusiv unul din Irlanda și a se află sub presiunea de a oferi detalii despre locul unde se află banii.
De asemenea, finanțiștii reginei au declarat că regina nu a beneficiat de avantaje fiscale din investițiile offshore. Dezvăluirea, se mai arată în publicația citată, arată însă lipsa de transparență a Casei Regale.
Detaliile despre tranzacțiile offshore ale Reginei provin dintr-o scurgere de 13,4 milioane de dosare de la doi furnizori de servicii offshore și din registrele companiilor din 19 paradisuri fiscale, mai scrie The Guardian.
Materialul a fost obținut de ziarul german Süddeutsche Zeitung și distribuit de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație cu parteneri precum Gardian, BBC și New York Times.
Ducatul din Lancaster a fost înființat în 1399 și gestionează terenuri și investiții deținute de organizațiile regalității, care deține și titlul de duce de Lancaster.
Activele acestei entități erau în valoare de 519 milioane de lire sterline la sfârșitul lunii martie a acestui an.
Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii de investigație, ducatul a folosit fonduri de capital privat offshore menite să protejeze investitorii britanici de obligația de a plăti impozite în Statele Unite.
Investitorii care nu plătesc impozite în Marea Britanie se pot confrunta cu o factură fiscală dacă investesc în anumite tipuri de fonduri din SUA, deși ducatul a spus că nu a câștigat niciun avantaj fiscal din investiții prin Insulele Caymans.
Investiția în Threshers și BrightHouse este de 7,5 milioane de lire sterline pentru Dover Street VI Cayman Fund LP, un “alimentator” pentru un alt fond american, care investește în fonduri de capital de risc și fonduri de private equity din întreaga lume.
BrightHouse este o instituție care acordă credite de consum, cu peste 270 de reprezentanțe în Marea Britanie. Autoritatea de Conduită Financiară a declarat, luna trecută, că BrightHouse nu este un creditor responsabil, iar compania a fost nevoită să schimbe modul în care verifică finanțele clienților înainte de a le acorda împrumuturi, pentru a-și păstra licența.
Între 2007 și 2014, BrightHouse a raportat venituri de 1,6 miliarde de lire sterline și un profit operațional de 191 milioane de lire sterline, dar a plătit mai puțin de 6 milioane de lire sterline ca impozit pe profit.
Chris Adcock, reprezentantul Ducatului de Lancaster, a declarat că nu a fost conștient de participarea indirectă la BrightHouse.
Întrebat ce alte exploatații offshore are ducatul, Adcock a spus că „investește într-un fond în Irlanda”, dar a refuzat să dea detalii, scrie The Guardian. Într-o a doua declarație, ducatul a recunoscut că „operează o serie de investiții” și câteva dintre acestea au fonduri în companii offshore. „Toate investițiile noastre sunt pe deplin auditate și legitimate”, a declarat acesta.
Un grup de experți britanici va analiza documentele „Panama Papers”
Numele premierului britanic, în scandalul Panama Papers. Cameron: „E o afacere privată!”
Cameron, pus la zid după ce a recunoscut că a avut bani în Panama: „IPOCRITULE!”