in

Marea Britanie vrea să elimine complet fumatul în următorii ani


Fumatul trebuie eradicat în Marea Britanie în următorii 11 ani, potrivit calendarului stabilit de guvern.

Astfel, executivul promite că toți fumătorii vor trebui să renunțe complet la acest obicei sau să treacă la țigări electronice până în 2030.

Mai mult, proiectul prevede că firmele de tutun vor fi obligate să plătească costurile pentru a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat.

De asemenea, în scurt timp va începe o adevărată represiune asupra țigărilor ieftine provenite de pe piața neagră, arată Daily Mail.

Obiectivul va fi anunțat săptămâna viitoare de către ministrul Sănătății, Matt Hancock.

Numărul fumătorilor din Marea Britanie a scăzut la jumătate în ultimii 35 de ani, fiind unul dintre cele mai scăzute din Europa. Mai puțin de unul din șase adulți fumează, potrivit statisticilor.

Însă procentul fumătorilor este mare în zonele defavorizate. Una din patru femei gravide din Blackpool, fumează, scrie Daily Mail, în timp ce în Westminster, în centrul Londrei, doar una din 50 de persoane este fumătoare.

Marea Britanie are în prezent cea mai scăzută rată a fumatului în Europa, după Suedia. Cifrele din 2017 arată că 14,9% dintre adulți sunt în prezent fumători, comparativ cu 15,5% în 2016 și 19,8%, în 2011.

Guvernul are ca obiectiv reducerea procentului de fumători la 12% dintre adulți până în 2022.

Planul de eliminare a fumatul ui vine după decenii de acțiune, inclusiv interzicerea publicității TV pentru țigări, în 1965; în toate publicațiile tipărite, în 2003 și în competițiile sportive, în 2005.

Interzicerea fumatului în locurile publice a fost introdusă în 2007, în timp ce ambalajul fără însemne a devenit obligatoriu în 2016.

Uluitor! Medicii din Marea Britanie cer promovarea fumatului
Românul desfigurat cu acid de fosta prietenă s-a căsătorit cu asistenta care l-a îngrijit

A luat bacul cu nota 10 și se pregătește să plece în Anglia: „Mă întorc doar dacă România se schimbă în bine”