Noi camere AI vor fi instalate săptămâna aceasta pentru a prinde șoferii care încalcă legea folosind telefonul mobil la volan. De asemenea, camerele pot detecta și dacă pasagerii nu poartă centura de siguranță – ambele situații fiind factori cheie în accidentele rutiere. Aceste camere sunt folosite ca parte a unui program național extins pentru a asigura drumuri mai sigure în Marea Britanie.
Cum funcționează camerele AI?
Noi camere AI vor fi lansate săptămâna aceasta pentru a surprinde șoferii care încalcă legea folosind un smartphone în timp ce conduc. Camerele vor fi instalate în zona Greater Manchester începând cu 3 septembrie, ca parte a unui test național mai amplu pentru a asigura drumuri mai sigure. Folosirea telefonului în timpul conducerii se pedepsește cu până la șase puncte de penalizare și o amendă de 1.000 GBP.
Camerele, dezvoltate de compania Acusensus, au capacitatea de a recunoaște automat persoanele care folosesc telefoanele mobile la volan, contribuind astfel la aplicarea legilor menite să prevină conducerea distrasă. Acestea capturează imagini și videoclipuri ale vehiculelor care trec prin fața lor (pot urmări obiecte ce se deplasează cu până la 300 km/h), iar materialele sunt analizate de AI pentru a detecta utilizarea telefoanelor mobile sau lipsa centurilor de siguranță.
Sunt realizate două fotografii: una dintr-un unghi superficial pentru a verifica dacă șoferul are un telefon la ureche sau dacă poartă centură și o a doua dintr-un unghi mai profund pentru a vedea dacă persoana tastează pe telefon. Imaginile sunt apoi revizuite de un operator uman pentru a confirma dacă s-a comis o infracțiune. Dacă se confirmă, șoferul primește o amendă; dacă nu, imaginea este ștearsă imediat.
Aceste camere de ultimă generație – care pot fi montate pe o remorcă sau un vehicul și sunt poziționate mai sus decât camerele tradiționale de trafic – vor fi folosite și de organizația Safer Roads Greater Manchester ca parte a unui sondaj pentru a determina câți șoferi încalcă legea și pentru a sprijini campaniile viitoare de siguranță rutieră privind telefoanele mobile și centurile de siguranță.
În ce regiuni sunt instalate camerele AI?
National Highways și forțele de poliție din Anglia extind un program de testare început în 2021, care se va desfășura până în martie 2025. Cele 10 forțe de poliție care participă la acest program sunt Greater Manchester, Durham, Humberside, Staffordshire, West Mercia, Northamptonshire, Wiltshire, Norfolk, Thames Valley și Sussex, anunță thisismoney.co.uk.
În iulie, camerele AI de pe A30, în apropiere de Launceston, Devon, au prins 117 șoferi folosind telefonul mobil la volan în doar 72 de ore și alți 130 de oameni fără centură de siguranță. Într-o altă campanie în iulie 2023, camerele AI montate pe o dubă au detectat aproape 500 de infracțiuni într-o săptămână, incluzând utilizarea telefoanelor, lipsa centurilor și infracțiuni mecanice.
Siguranța rutieră sau invazia intimității?
Camerele AI au sprijinul multor organizații de siguranță, inclusiv RAC și AA. Rod Dennis de la RAC a declarat că noile camere AI ar putea schimba jocul în aplicarea legii, deoarece „poliția nu poate fi peste tot tot timpul”.
Pe de altă parte, grupurile de apărare a intimității, cum ar fi Big Brother Watch, critică aceste camere, numindu-le „intruzive și înfricoșătoare”. Jake Hurfurt, din partea grupului, a spus că „oamenii ar trebui să fie liberi să își trăiască viețile fără să fie analizați de sisteme AI anonime”.
Ce spune lege cu privire la utilizarea telefoanelor și centurile de siguranță la volan
Telefoanele Mobile: Este ilegal să trimiți mesaje sau să faci apeluri (cu excepția urgențelor) folosind un dispozitiv mobil în timp ce conduci. Din 2022, au fost introduse legi care interzic utilizarea telefoanelor pentru a face poze, a înregistra videoclipuri sau a schimba melodiile. Orice șofer prins folosind un dispozitiv mobil la volan poate primi o amendă de 200 £ și șase puncte de penalizare pe permis.
Centurile de Siguranță: Șoferii trebuie să poarte centură dacă aceasta este instalată în mașină. Excepții includ șoferii care dau cu spatele sau cei care fac livrări pe distanțe scurte.