Ocuparea forței de muncă în Marea Britanie a crescut în lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2017, sfidând așteptările analiștilor și eliminând temerile că recuperarea puternică a locurilor de muncă din Marea Britanie ar putea să dispară.
Potrivit Financial Times, numărul persoanelor angajate a crescut cu 102.000, în comparație cu cele trei luni anterioare, aducând numărul total al angajaților din Marea Britanie la 32.21 milioane, ceea ce înseamnă un nou record.
Analiștii, scrie Financial Times, au prevăzut o scădere de 13.000. În același timp, lira sterlină a crescut la 1,41 dolari – cel mai înalt nivel față de dolar de la votul din 2016 la referendumul pentru Brexit.
Cifrele de pe piața muncii publicate în luna octombrie a anului trecut au arătat prima scădere a numărului de slujbe pentru o perioadă de un an, determinând economiștii să se întrebe dacă aproape un deceniu de creștere a numărului de locuri de muncă din Regatului Unit se apropie de final. Cu toate acestea, creșterea neașteptată din următoarele două luni sugerează că numărul afișat în luna octombrie era mai degrabă o întâmplare decât un punct de cotitură.
De asemenea, noile cifre arată că rata șomajului a fost de 4,3% în cele trei luni menționate, iar rata de ocupare a forței de muncă a fost de 75,3%, cea mai ridicată de la începutul anilor 1970.
Esther McVey, ministrul Muncii și al Pensiilor, a declarat: „Am avut un record în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în anul 2017 și sunt încântat să văd că această tendință continuă pe măsură ce intrăm în noul an. Numărul persoanelor angajate în muncă este la un nivel ridicat și rata șomajului nu a ajuns la acest nivel scăzut de peste 40 de ani.”
Piața forței de muncă din Regatul Unit a creat un număr mare de locuri de muncă de la criza financiară și în același timp a generat o creștere reală a salariilor. Multe dintre locurile de muncă create au fost inclusiv part-time și persoane care desfășoară o activitate independentă. Dar cele mai recente cifre arată o creștere a numărului de slujbe cu normă întreagă, numărul persoanelor care desfășoară activități independente scăzând cu 82.000, mai arată Financial Times.
Totodată, câștigurile săptămânale medii au fost cu 2,5% mai mari decât acum un an, incluzând bonusurile și cu 2,4% mai mari, fără bonusuri. Comparabil, în perioada precedentă de trei luni, acestea au fost cu cu 2,5% și respectiv cu 2,3% mai mari decât cu un an în urma.
Biroul Național de Statistică, cel care a avansat ultimele cifre, arată că aceasta înseamnă o scădere a câștigurilor reale cu 0,2% în ultimul an, inclusiv bonusurile, si cu 0,5% fără bonusuri.
Stephen Clarke, analist în cadrul „Resolution Foundation”, a declarat că, deși datele au adus noutăți notabile cu privire la ocuparea forței de muncă, „există dovezi că ocuparea forței de muncă a devenit mai volatilă, deoarece întreprinderile se luptă cu incertitudinea și cu o piață a forței de muncă mai redusă”.
„Cifrele lunare recente au văzut un creștere în rata de ocupare a forței de muncă”, a spus el. „Cifrele deosebit de puternice din noiembrie [conduc] astăzi la o schimbare globală binevenită, deși știm că ocuparea forței de muncă în sectorul privat a scăzut ușor între lunile iunie și septembrie [2017].”
Potrivit ONS, numărul locurilor de muncă vacante a crescut la un nivel record de 810.000, în trei luni, până la sfârșitul lunii octombrie 2017. Dar unii economiști cred acum că posturile vacante nu sunt un bun indicator al apetitului companiilor pentru angajare, deoarece internetul a redus dramatic costul publicității pentru un loc de muncă.