in

Prețurile locuințelor din Marea Britanie, cea mai mare creștere înregistrată vreodată

Prețurile la locuințele din Marea Britanie au crescut surprinzător cu 5,9% în februarie, potrivit unei analize Halifax.

Cu toate acestea, experții pun la îndoială valabilitatea acestor cifre care arată cea mai mare creștere lunară din 1983 încoace.

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au sfidat apropierea Brexit, cu cea mai mare creștere lunară înregistrată din 1983 încoace, adăugând mai mult de 13.000 de lire sterline la valoarea unei case în numai 28 de zile, potrivit Halifax.

Creșterea pare să contrazică opinia larg răspândită că piața imobiliară din Marea Britanie va avea probleme la începutul acestui an din cauza Brexit.

Samuel Tombs, economist șef la firma de consultanță Pantheon Macroeconomics, a menționat volatilitatea extremă a indicelui Halifax – care a prezentat o scădere de 3% în ianuarie. „În prezent, avem puțină încredere în indicele Halifax ca indicator fiabil pe piața imobiliară”, a precizat acesta.

Halifax a anunțat că creșterea de 5,9% înregistrată în februarie a fost considerată cea mai mare înregistrată vreodată. Acesta a ridicat prețul mediu al unei proprietăți la 236.800 de lire sterline – de la 223.629 de lire sterline, la sfârșitul lunii ianuarie. Acest lucru se traduce printr-o creștere de 470 de lire sterline pe zi.

Cu toate acestea, banca a avertizat să nu se pună prea mult accentul pe cifra lunară, deoarece aceasta este una volatilă. Experții Halifax au subliniat că luna ianuarie a fost o lună foarte slabă, deci februarie nu a fost decât o corecție.

„Am observat o creștere a vânzărilor în sud-est, care a fost mai slabă în ultimele luni. Acest lucru a jucat un rol în mișcare, având în vedere importanța regiunii”, a mai precizat creditorul.

Creșterea lunară a ridicat rata anuală de creștere a prețurilor la 2,8%, despre care Halifax a spus că este „destul de scăzută”, în comparație cu 2015-16, când a fost de peste 8%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexitul amenință economia României. Putem pierde 4 miliarde de euro, spune un fost ministru

Tânăr român de 20 de ani, omorât la stația de metrou Queensbury din Londra