Menu
in

Primăria Londrei invită rezidenții români la alegeri. „Fără vot, nu există voce”

Capitala se mobilizează pentru a informa cu privire la modificările aduse sistemului de vot și pentru a veni în sprijinul votanților londonezi neînregistrați la vot și subreprezentați în sistemul democratic.

  • Primăria Londrei (Greater London Authority) a lansat o campanie în colaborare cu Shout Out UK, serviciile electorale ale consiliilor locale londoneze și o coaliție de organizații ale societății civile, pentru a ajuta toți londonezii eligibili să-și exercite dreptul la vot.
  • Liderii religioși și grupurile comunitare române sprijină campania, care are ca scop conștientizarea modificărilor aduse sistemului de vot.
  • Aproape un sfert (24%) dintre cetățenii UE din Londra nu sunt înregistrați pentru a vota.

Primăria Londrei, cu sprijinul liderilor religioși și al grupurilor comunitare, a lansat o campanie imparțială de conștientizare publică, care își propune să ajute londonezii subreprezentați în sistemul democratic și neînregistrați la vot, inclusiv cetățenii UE din Londra, să-și exercite dreptul la vot.

Londra are una dintre cele mai mici rate de înregistrare a votanților din Anglia, conform analizei Primăriei Londrei, care arată că aproape un sfert (24%) dintre cetățenii UE din Londra sunt în pericol să-și piardă vocea democratică pentru că nu sunt înregistrați pentru a vota. Mulți dintre acești oameni vor fi printre cei aproximativ 122,000 de londonezi de origine română înregistrați în datele recensământului din 2021.

Campania își propune să informeze acele grupuri neînregistrate și subreprezentate, inclusiv londonezii de origine română, cu privire la necesitatea ca alegătorii eligibili să se înregistreze la vot, ca prim pas pentru a exercita drepturi democratice. Acest lucru include opțiunea de a se înregistra anonim pentru cei îngrijorați de faptul că numele și adresa lor apar în registrul electoral. Campania va informa despre noua cerință de a prezenta o formă acceptată de act de identitate cu fotografie pentru a vota în persoană, în secția de votare. Acest act poate fi un pașaport din Regatul Unit, UE și Commonwealth; un permis de conducere din Regatul Unit și UE, un Blue Badge, o cartelă foto Oyster pentru cei peste 60 de ani sau un abonament Freedom Pass.

Campania va oferi, de asemenea, sfaturi privind pașii pentru obținerea unui Certificat gratuit de Votant (Voter Authority Certificate) pentru londonezii care nu au nici una dintre formele acceptate de act de identitate cu fotografie. Cercetările Primăriei Londrei arată că unul din patru londonezi (24%) nu știe despre noua cerință de a avea act de identitate cu fotografie pentru a vota, și doar unul din cinci londonezi a auzit de Certificatele gratuite de Votant (20%), dintre care doar patru la sută le-au solicitat.

Campania va ajunge la cetățenii UE din Londra prin diverse metode și canale de informare, inclusiv platforme online de socializare, mass media tradițională (presa si radio), implicarea comunităților din sectoarele Londrei și printr-un chatbot pe WhatsApp cu informații despre procesul  democratic (+44 7908 820 136). Campania include materiale accesibile pentru londonezii surzi și cu dizabilități,  resurse disponibile în format Easy Read și în 16 limbi comunitare, inclusiv română și rromanes.

„Mulți români nu sunt înregistrați pentru a vota”

Adina Măglan, Co-fondator al Romanian & Eastern European Hub: „Credem că toți ar trebui să aibă acces la informații corecte și de încredere pentru a înțelege și a-și exercita drepturile. Prea mulți cetățeni UE din Londra, mulți dintre aceștia de origine română, aproape un sfert, nu sunt înregistrați pentru a vota în alegerile din Londra, ceea ce înseamnă că sunt în pericol să-și piardă oportunitatea de a-și exercita dreptul democratic și de a modela politicile privind educația, sănătatea și locuințele. Suntem mândri să susținem campania de informare cu privire la actele de identitate pentru votare demarată de Primăria Londrei și a serviciilor electorale ale consiilor locale londoneze, și sperăm că acest sprijin va motiva mai mulți oameni să acționeze, pentru că fără vot, nu există voce.”

Există trei pași simpli de urmat pentru a te face auzit/ă în alegerile din Londra:

1.           Înregistrați-vă pentru a vota

2.           Verificați dacă aveți o formă acceptată de act de identitate cu fotografie pentru a vota

3.           Dacă nu, solicitați Certificatul gratuit de Votant (Voter Authority Certificate)

Pentru mai multe informații, vizitați Hub-ul pentru Democrație al Primăriei Londrei https://registertovote.london/

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 5]
Exit mobile version