Aproape o cincime din proprietarii de locuințe din Anglia și Țara Galilor spun că este puțin probabil să mai închirieze către rezidenții din Uniunea Europeană ca urmare a controalelor pentru imigrație ce se preconizează să înceapă din cauza Brexit, scrie scottishhousingnews.com care citează un studiu al Asociației Proprietarilor de Locuințe (RLA).
Potrivit documentului, proprietarii spun că de vină este confuzia cu privire la modul în care proprietarii vor trebui să identifice dacă resortisanți ai UE vor putea sau nu să locuiască legal în Regatul Unit după Brexit, iar acest lucru a dus la luarea măsurilor de precauție.
Potrivit legii dreptului de închiriere din 2016, stăpânii caselor sunt legal responsabili în cazul în care chiriașii lor nu aveau dreptul să locuiască în Marea Britanie.
Proprietarii spun acum că trebuie să verifice dacă statutul chiriașilor este legal în UK, întrucât în cazul în care închiriază unor persoane fără drept de ședere riscă până la cinci ani de închisoare.
În consecință, aceștia consideră că accesul cetățenilor UE la casele închiriate va fi semnificativ limitat. 17% din proprietari spun că deja se gândesc să nu mai închirieze către cetățenii europeni.
David Smith, director de politici al Asociației Proprietarilor de Locuințe, a declarat: „Guvernul lasă proprietarii și resortisanții UE într-o situație la limita legală. Miniștrii trebuie să stabilească urgent pașii ce vor fi întreprinși pentru a permite proprietarilor să identifice cu ușurință care rezidenți UE vor avea și care nu vor avea dreptul să închirieze. Fără acest lucru și în fața amenințării cu urmărirea penală, proprietarii vor deveni și mai precauți în privința închirierii către cetățenii UE”.
Străinii nu mai cumpără proprietăți în Marea Britanie. Sunt alungați de taxele prea mari
Opt români stăteau claie peste grămadă într-un subsol în sudul Londrei
Români la Londra, despre viața după Brexit: „Am început să fim priviți cu coada ochiului”