in

Proprietarii fără scrupule scapă nepedepsiţi



Proprietarii care închiriază case în Marea Britanie au foarte multe obligaţii. Trebuie să ofere chiriaşilor case decente şi sigure. Mulţi nu respectă însă nici măcar cerinţele minime şi din cauza lipsei acute de locuinţe, consiliile locale, care ar trebui să-i sancţioneze pe proprietarii fără scrupule, tolerează încălcarea legislaţiei, scrie The Independent.

 

Copii care dorm în încăperi cu mucegai pe pereţi. Imigranţi care trăiesc în magazii din grădinile din spatele caselor altor oameni. Sunt doar două exemple ale locuirii în condiţii necorespunzătoare în Marea Britanie, persoanele şi autorităţile locale luptându-se să facă faţă unei crize a locuinţelor care a făcut ca proprietarii fără scrupule ai unor locuinţe dărăpănate şi nesigure să profite de cei mai vulnerabili din societate. O lipsă cronică de locuinţe sociale şi o piaţă a locuinţelor inaccesibile a făcut ca 3,4 milioane de oameni din UK să închirieze locuinţe, o creştere de 40% în ultimii cinci ani.

Autorităţile locale se fac că nu văd locuinţele ilegale şi nesigure, fiindcă nu au resursele necesare pentru a le oferi o nouă locuinţă locatarilor, recunosc inspectorii pentru locuinţe în imaginile înregistrate de echipa de documentare a emisiunii Dispatches de la Channel 4. Julie Rugg, de la Centre for Housing Policy, a explicat: “Un inspector de sănătate a mediului ar putea spune: Uite, 60 dintre aceste proprietăţi… I-aş putea condamna mâine pe proprietari… însă unde se vor duce aceşti oameni?”.

“Abilitatea inspectorilor de sănătate a mediului de a reacţiona este subminată şi în unele cazuri chiar sunt descurajaţi fiindcă ştiu că alte departamente ale consiliului nu vor lua nici o măsură”.

Documentarul arată practicile proprietarilor lipsiţi de scrupule, care evacuează oamenii din casele lor pentru a le lua chirii mai mari noilor chiriaşi, şi ale căror proprietăţi nu îndeplinesc nici standardele de bază cerute de lege – cu toate acestea autorităţile par a nu fi în măsură să acţioneze. Programul, prezentat de Jon Snow, dezvăluie de asemenea comunităţi de imigranţi ilegali care trăiesc în magazii în grădinile din Southall, West London.

Un reporter plăteşte 40 de £ pe săptămână în numerar pentru a împărţi o magazie în grădina din spatele unei case cu un necunoscut, în care instalaţia electrică este nesigură, punându-şi viaţa în pericol. În casă, proprietarul închiriază o cameră unei familii de indieni formată din doi adulţi şi doi copii. Copiii sunt în mod continuu muşcaţi de ploşniţe.

Campbell Robb, director executiv de la organizaţia de caritate Shelter, a spus: “Mulţi inspectori pentru sănătatea mediului ne spun că văd probleme mereu. Ei nu au puterea de a face ceva în această privinţă.”.

Potrivit studiului efectuat de Shelter, peste 90% dintre inspectorii de sănătate a mediului cu responsabilităţi legate de chiriaşi au întâlnit exemple de proprietari care sunt implicaţi în hărţuirea sau evacuarea ilegală a chiriaşilor.

Dintre inspectorii de sănătate a mediului, 8% au întâlnit în zona lor proprietari care refuză în mod persistent să-şi menţină proprietăţile la un standard decent şi cu toate acestea două treimi spun că niciun proprietar nu a fost urmărit în justiţie în ultimele 12 luni. Potrivit Chartered Institute of Environmental Health, circa 1 milion de case închiriate de privaţi în Anglia sunt atât de neîngrijite încât sunt periculoase. Campbell Robb a mai spus: “Guvernul trebuie să-şi recunoască responsabilitatea de a proteja această vastă şi în creştere populaţie de chiriaşi privaţi. Îl îndemnăm pe ministrul pentru locuinţe să lucreze îndeaproape cu toate autorităţile locale pentru a se asigura că acestea folosesc toate armele din dotare pentru a-i depista pe proprietarii în neregulă, precum cei expuşi în emisiunea Dispatches. Este absolut esenţial să le transmitem un semnal clar chiriaşilor, proprietarilor şi autorităţilor locale că aplicarea legii împotriva proprietarilor necinstiţi este o prioritate”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Explozie demografică în Marea Britanie

16 iulie 2011