in

Restricții în UK, după modelul spaniol

Pe 9 iulie, guvernul spaniol a dat un decret care prevede că orice cetățean comunitar care vrea să stea în Spania mai mult de trei luni trebuie să demonstreze că nu va deveni o povară economică pentru stat. El trebuie să aibă ori un contract de muncă, ori bani suficienți pentru a se întreține. Dacă nu are loc de muncă, trebuie să aibă o asigurare medicală. În caz contrar, cetățenii comunitari sunt expulzați. Mai mulți parlamentari britanici i-au cerut premierului Cameron să facă același lucru.Mai mulți parlamentari conservatori au cerut guvernului să înăsprească controalele pentru cetățenii UE, după ce Spania a cerut “dovadă de venit” pentru cetățenii comunitari care doresc să trăiască acolo. Madridul speră să economisească peste 1 miliard de euro (780 de milioane de lire sterline) pe an, înăsprind condițiile pentru “imigranții economici” din alte țări UE, inclusiv din UK.

Un nou ordin ministerial, emis de guvernul spaniol pe 9 iulie, prevede că orice cetățean UE care trăiește în Spania pentru mai mult de trei luni trebuie să dovedească că nu va deveni o povară economică pentru stat prezentând un contract de muncă sau documente care să confirme că are suficienți bani pentru a se întreține.

Dacă nu are loc de muncă, acesta trebuie de asemenea să arate că are asigurare medicală. Decretul arată că Spania va adopta acum o interpretare mai strictă a principiului “liberei ciculații”. Guvernul spaniol a justificat măsurile referindu-se la Articolul 7 al directivei UE din 2004 privind libera circulație, care oferă statelor membre UE puterea de a o defini “fără a prejudicia controalele la frontierele naționale” – cu alte cuvinte, pot fi impuse condiții de intrare cetățenilor UE de către guvernele membre.

UK a adoptat de asemenea această prevedere. Ministerul de Interne susține că legea britanică de aplicare a directivei liberei circulații cere ca cetățenii UE să nu fie “o povară excesivă asupra fondurilor publice” înainte să li se permită să stea în UK. Cei care nu îndeplinesc condițiile ar trebui expulzați. Acum se descoperă că este doar teorie.

Radicalul Woolas

Laburistul Phil Woolas, fost ministru al Imigrației între 2008 și 2010, a spus la “The Mail on Sunday” că aceste puteri nu au fost folosite aproape niciodată. El a spus: “Avem puterea de a expulza cetățeni UE – însă aceasta este ignorată de autoritățile britanice. Ar trebui să ținem seama de exemplul Spaniei și să ne schimbăm abordarea. Este corect să aplicăm legile disponibile nouă și să încetăm să ignorăm abuzurile cetățenilor UE”.

Woolas a dezvăluit că atunci când a fost ministru a încercat să deporteze un grup de oameni ai străzii polonezi care și-au făcut o tabără în centrul localității Peterborough – însă i s-a spus în mod repetat de către oficiali că nu are puterea de a face asta.

“Ideea de a verifica conturile bancare pentru a ne asigura că acești oameni nu sunt o povară este un nonsens”, a spus el. “Libera circulație este încă doctrina dominantă”.

Revolta Tory

Parlamentarul conservator Douglas Carswell spune că guvernul britanic ar trebui să urmeze exemplul Spaniei și să înăsprească condițiile pentru cetățenii UE care speră să trăiască în UK. “Ar trebui să urmăm exemplul Spaniei și să ne schimbăm abordarea. Este corect să aplicăm legile disponibile nouă și să încetăm să ignorăm abuzurile”.

Carswell a spus că i-a scris ministrului Imigrației, Damian Green, pentru a întreba dacă guvernul britanic are puterea de a impune măsuri similare. “Decizia Spaniei de a insista asupra asigurării medicale este o idee cheie și dacă o introducem și noi ar putea reduce povara asupra serviciilor noastre de sănătate”, a spus acesta.

“Faptul că Ministerul de Interne spune că aceste puteri ne sunt deja disponibile sugerează că eșecul nostru în a le aplica trebuie luat ca o acuză la adresa clasei politice”.

Un alt parlamentar conservator, James Clappison, a spus: “Această mișcare arată o slăbiciune a principiului liberei circulații și trebuie să ne inspirăm din asta”.

Criza spaniolă

Guvernul spaniol admite, în expunerea de motive a decretului din 9 iulie, că a eșuat în trecut în a reglementa imigrația din cadrul UE. Aceasta, se arată în document, “a implicat pierderi economice grave pentru Spania, în special din cauza imposibilității de a garanta rambursarea cheltuielilor cauzate de furnizarea serviciilor de sănătate și sociale către cetățenii europeni”. Din 2007, cetățenii UE care trăiesc în Spania de mai mult de trei luni au obligația să se înregistreze la autorități, însă nu au existat verificări privind situația lor financiară.

Spania se află în cea mai gravă criză economică din anii ’40 până acum și este aproape sigur că va solicita un plan de salvare în săptămânile care vor urma. Șomajul a ajuns la nivelul record de 5,7 milioane, adică 24,6% din forța de muncă.

Guvernul de centru-dreapta al premierului Mariano Rajoy a introdus noi controale în încercarea de a reduce cheltuielile cu serviciile de sănătate și sociale. Ministrul sănătății Ana Mato a spus recent că 700.000 de străini s-au mutat în Spania doar pentru a obține îngrijiri medicale gratuite. Spania a devenit o destinație favorită a “turiștilor pentru sănătate” din alte țări ale UE, atrași de listele scurte de așteptare, de tratamentul ieftin și de spitalele excelente.

Potrivit legislației UE, cetățenii statelor membre au dreptul să primească îngrijiri medicale în orice țară membră. Însă autoritățile spaniole spun că finanțele lor sunt secătuite din cauza acestei prevederi. În contrast cu reglementările spaniole, cetățenii UE care vin să trăiască în Marea Britanie nu trebuie să se înregistreze sau să-și ia asigurare de sănătate. Singura cerință pentru cei care nu lucrează este că ei nu ar trebui să devină o “povară exagerată” pentru fondurile publice.

Un purtător de cuvând al Agenției Britanice a Frontierelor a spus: “Cetățenii UE care doresc să stea în UK pentru mai mult de trei luni trebuie să dovedească că muncesc, studiază sau se pot întreține singuri. Ori de câte ori vom întâlni pe cineva care încalcă regulile, vom lua măsuri pentru a-l îndepărta”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Pot să-mi iau concediu când vreau”

Victor Ponta: “Românii din străinătate trebuie eliminaţi de pe listele electorale”