in

Rishi Sunak demisionează, victorie istorică pentru laburiști. Toate rezultatele alegerilor generale din Marea Britanie

Britanicii au ales un nou parlament. În timp ce laburiștii și-au asigurat o victorie zdrobitoare, conservatorii au suferit o înfrângere istorică. Partidul Laburist a câștigat alegerile generale britanice cu majoritate absolută, în timp ce conservatorii au pierdut sprijin masiv. Seara electorală a fost bună pentru liberal-democrați. Partidul „Reform UK” a lui Nigel Farage poate intra în Camera Comunelor.

Rishi Sunak și-a cerut scuze națiunii, rostind un discurs de demisie de la Downing Street, după victoria electorală a laburiștilor. Într-o scurtă declarație, dl Sunak a anunțat, de asemenea, că va demisiona din funcția de lider al conservatorilor. Vorbind în fața nr. 10 din Downing Street, domnul Sunak s-a adresat națiunii spunând „îmi pare rău”, adăugând: „V-am auzit furia, dezamăgirea și îmi asum responsabilitatea”.

La un miting al victoriei în centrul Londrei, Sir Keir Starmer, liderul Labour, a spus că țara își poate „își recupera viitorul”. El le-a spus activiștilor fericiți „am făcut-o”, adăugând: „Schimbarea începe acum”, potrivit Evening Standard.

Keir Starmer, liderul laburiștilor: ”Marea Britanie nu va reintra în UE în timpul vieții mele”

La alegeri sunt aleși 650 de membri ai camerei inferioare în tot atâtea circumscripții individuale. Spre deosebire de Camera Lorzilor, Camera Comunelor este camera legislativă în sistemul bicameral britanic. Mandatul reprezentanților aleși este de cinci ani.

Partidul Laburist a ieșit drept câștigător clar

Alegerile din Marea Britanie au produs un rezultat clar: Partidul Laburist a ieșit drept câștigător clar, în timp ce seara electorală a fost un dezastru pentru conservatorii conservatori conduși de prim-ministrul Rishi Sunak, care este încă în funcție. Potrivit ultimelor date, laburiştii câştigă 412 de locuri, ceea ce înseamnă că partidul câştigă 210 de locuri în comparaţie cu ultimele alegeri din 2019 – o victorie istorică. Opusul este valabil pentru conservatori: ei își pierd mai mult de jumătate din mandate și, conform datelor actuale, au doar 121. A treia forță ca voturi, Partidul Reform UK al lui Nigel Farage, intră pentru prima dată în Parlament cu 4 locuri. Se aplică votul cu majoritate relativă. Aceasta înseamnă că persoana cu cele mai multe voturi în circumscripție primește mandatul.

Farage a reușit să unească în spatele lui peste 4 milioane de alegători britanici, dar în cele din urmă a câștigat doar patru circumscripții și astfel doar patru locuri în Camera Comunelor. Liberal-democrații, în schimb, au reușit să convingă mai puțini alegători, doar 3,4 milioane, dar au câștigat 71 de circumscripții. Ei vor intra în parlament cu aceste 71 de locuri, oferindu-le de aproape 18 ori mai multe locuri decât Farage, deși au primit mai puține voturi. Liberal-democrații au cu 63 mai multe locuri decât în 2019.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

arestati marea britanie

Făceau contrabandă cu țigări din Ucraina: doi soți prinși în Marea Britanie și repatriați

cea mai vanduta masina

Care a fost cea mai vândută mașină din Marea Britanie în 2024, iată clasamentul primelor zece