Un video-denunț a devenit viral pe web în această perioadă: imaginile arată un zbor Ryanair care pleacă din Stansted (Anglia), către Lisabona (Portugalia), pe 13 mai, fără nicio distanță socială. Culoarul este plin de oameni.
Compania aeriană a spus că 40% din programul său de zbor este funcționant de la 1 iulie, dar a garantat, de asemenea, că vor fi luate măsuri pentru reducerea riscului de infecție.
„Au spus că tuturor celor de la bord li se va cere să poarte măști, că pasagerilor li se va cere să se înscrie cu mai puține bagaje și că se va aplica interdicția de a face coadă la toalete. Dar nu a fost cazul ”, spun pasagerii care s-au mirat de puținele verificări.
Videoclipul arată avionul plin de oameni care se pregătesc să plece din Stansted. “În timp ce experții recomandă păstrarea unei distanțe de doi metri între oameni pentru a reduce riscul de transmitere a virusului”, scriu utilizatorii pe Twitter.
În fundalul filmului, se aude vocea cuiva care înregistrează pe telefonul mobil: “Ryanair este atât de încântat să câștige cât mai mulți bani și să umple întregul zbor”. „Dar nu există nici o distanță de niciun fel. Absolut”. Mulți dintre pasagerii din videoclip poartă măști, dar o indicație din videoclip spune „că însoțitorii nu le aveau”.
CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, a declarat la emisiunea „Good Morning” în Marea Britanie: „Vom opera în jur de 1.000 de zboruri pe zi începând cu 1 iulie, ducând sute de mii de familii britanice în străinătate în Spania, Franța și Portugalia.
Va fi destul de ușor, dar va fi neobișnuit, în sensul că va trebui să faceți o verificare a temperaturii pentru a intra în aeroport și veți purta măști pe toată durata călătoriei. În afară de asta, nu vor exista multe diferențe “.
Zborurile care s-au reluat deja în alte părți din Europa au cunoscut mai multe polemici între pasageri tocmai din cauza distanțării sociale.
Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că sistemele de aer condiționat din avioane ar putea ajuta la răspândirea virusului la bord, O’Leary a spus: “Avionul are filtre de climatizare de spital. Aceleași care sunt utilizate în sălile de operare. Cealaltă diferență fundamentală este aceea că atât pasagerii, cât și echipajul de cabină vor purta măști “.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC