in

Self Employed? Iată ce trebuie să știi despre Tax Return

Daca ai lucrat in Marea Britanie ca Self Employed (propriul tau angajat) esti obligat sa iti declari castigurile la sfarsit de an financiar. Acesta s-a incheiat pe data de 5 Aprilie 2018 si trebuie sa declari tot ce ai castigat in UK din 6 Aprilie 2017 pana pe 5 Aprilie 2018.
In continuare o sa explic tot ce trebuie sa stiiti despre inchiderea de an financiar pentru anul 2017-2018.

Cum si cand se inchide anul financiar?
Inchiderea de an financiar se face prin completarea Self Assesment-ului. Acesta este un formular ce poate fi descarcat de aici
https://www.gov.uk/government/publications/self-assessment-tax-return-sa100
si poate fi completat de tine personal sau de un contabil autorizat ( asta si recomandam), dupa completare trebuie trimis prin posta catre HMRC.
Self Assesmentul poate fi completat si online prin crearea unui cont pe HMRC website https://www.gov.uk/log-in-file-self-assessment-tax-return/register-if-youre-self-employed.
Daca trimiti online ai timp sa o faci pana pe 31 ianuarie anul urmator celui pentru care trimiti. Anul financiar incepe pe 6 aprilie si se termina pe 5 aprilie dupa cum am precizat mai sus. In momentul asta suntem in anul financiar 2018/2019 care se va incheia pe 5 aprilie 2019 data dupa care se poate trimite Self Asesmentul.
Daca il trimiti in formatul pe hartie prin posta va trebui sa o faci inainte de 31 octombrie in anul care s-a incheiat. De exemplu pentru anul 2017/2018 va trebui sa ajunga la ei pana pe 31 octombrie 2018 daca il trimiti prin posta sau pana pe 31 ianuarie 2019 daca il trimiti online.

Ce este Tax Return / Self Assesment / Inchidere de an financiar? (toate inseamna acelasi lucru, formularu mentionat)
Acesta este sistemul prin care HMRC (Her Majesty Revenue and Customs) colecteaza impozitul pe venit.
Self Assessment Tax Return este o declaratie fiscala obligatorie daca esti inregistrat ca self-employed in UK. Aceasta declaratie trebuie depusa o data pe an, la inchiderea anului financiar, chiar daca nu ai avut activitate in acea perioada.
In formularul de Tax Return vei completa toate veniturile si cheltuielile efectuate in folosul afacerii, iar pe baza lor se va stabili daca mai datorezi bani in cuantumul taxelor aplicate de statul englez. Daca din calcule reiese insa ca ai fost impoztat prea mult pe parcursul anului, esti indreptatit sa primesti inapoi o parte din taxe sub forma unui Tax Refund.

Cine trebuie sa completeze si sa trimita acest formular?
Cei care:
• Au lucrat ca self-employed (ei pot deduce anumite cheltuieli din venit)
• Cei care au peste £2500 venit neimpozitat, cum ar fi din inchirierea locuintei, economii sau investitii – daca este sub £2500 contacteaza Helpline la 03002003300
• Dobanda din economii sau investitii a fost mai mare de £10000 inainte de impozitare
• Ai facut profit din vanzarea de actiuni, case sau alte bunuri impozabile pentru care trebuie sa platesti Capital Gains Tax
• Ai fost director de companie daca compania nu este una non-profit si nu ai primit alte avantaje de la ea – aici se incadreaza toti cei care au companie si sunt directori la propria companie sau a altuia
• Venitul tau din salariu sau cel al partenerului este de peste £50000 pe an si ai incasat alocatie pentru copii
• Ai realizat venituri in alta tara pentru care trebuie sa platesti impozit
• Ai locuit in alta tara in anul respectiv dar ai castigat bani in UK
• Ai incasat dividende din actiuni si te incadrezi la banda de impozit majorata- daca nu ai alt motiv pentru a completa Tax Retun in afara de asta contacteaza HMRC
• Venitul tau ca salariat este de peste £100000
• Esti membrul bordului unui fond sau al unei scheme de pensionare
• Ai primit formularul P800 de la HMRC in care esti anuntat ca ti s-au oprit prea putine taxe ca salariat
Restul lumii care a lucrat tot anul doar ca angajat si nu a avut cod de inregistarre fiscala ca self-employed (UTR) niciodata sau au anuntat din timp ca nu mai sunt self-employed nu va trebui sa completeze Tax Return.

De ce trebuie trimis acest formular? De ce este important sa-l timitem la timp?
Completarea declaratiei de Tax Return este obligatorie pentru inchiderea anului financiar, iar nerespectarea termenului limita atrage dupa sine penalizari substantiale. In plus, inchiderea anului financiar iti este absolut necesara daca vrei sa apelezi la anumite tipuri de ajutoare sociale, sau atunci cand soliciti scutiri si amanari de la plata taxelor.

Cum se completeaza formularul?
Va trebui sa aduni cat mai multe documente care contin informatii privind veniturile tale din anul respectiv (6 aprilie – 5 aprilie) cum ar fi: payslipuri sau P60 sau P45 pentru cei angajati, facturi emise de tine sau payment remittances, bank statements, chitante cu cheltuielile de business (nu cele personale cum ar fi mancarea, haine, chirie, utilitati etc) pentru cei care sunt self-employed.
O categorie aparte o reprezinta cei care lucreaza in constructii ca self-employe pentru alte firme. In mod normal acestora li se retine un procent de 20% (uneori 30%) din banii castigati care sunt virati de firma respectiva in contul lor de la HMRC. Astfel HMRC se asigura ca cei din constructii au deja o suma platita in contul impozitului in timpul anului inainte de a primi Tax Returnul pe care-l vor trimite si in urma caruia se va calcula automat cat datora in fapt omul.
Asa se explica faptul ca o parte din cei care lucreaza in constructii primesc o parte din taxe inapoi. Diferenta e dintre ce li s-a retinut in timpul anului si ce reiese din Tax Return de la sfarsitul anului ca trebuiau sa plateasca. Ca regula generala logica, cu cat ai castigat mai mult cu atat impozitul care trebuie sa ramana la HMRC este mai mare deci vei primi mai putin inapoi pana la cazul in care nu primesti nimic sau ai de plata o diferenta (cazul celor cu venituri foarte mari in general de peste 40-50000)

Ce se intampla daca intarzii trimiterea Tax Returnu-ului? Ce se intampla daca nu il trimit deloc?
Daca trimiti cu intarziere Tax Returnul vei primi o amenda de £100 pentru primele 3 luni de intarziere dupa care se a adauga altele daca intarzierea este mai mare. In general se ajunge la £1200 pe an desi dupa primul an de intarziere suma nu mai creste, in schimb se calculeaza si dobanzi la ea. Aceleasi amenzi sunt si pentru plata cu intarziere a impozitului.
Atentie! HMRC obisnuieste ca pentru anii mai vechi de 3 ani intarziere sa stabileasca un impozit din oficiu. Cazurile pe care le-am intalnit au fost din cele in care s-a stabilit impozit de £3-4000 pe an. Mai mult, dupa acesti 3 ani nu se admite trimiterea unui Tax Return cu venitul real astfel ca vei plati acest impozit chiar daca nu ai lucrat deloc. Atentie deci cand plecati in Romania sau in alta tara pentru mai mult timp: incheiati-va socotelile cu HMRC inainte de a pleca.
Pentru cei care nu au intarziat foarte mult exista posibilitatea obtinerii anularii amenzii in urma unei contestatii daca se prezinta o scuza rezonabila.
Daca ai avut venituri in trecut si nu le-ai declarat iti recomandam sa le declari incepand de acum. Daca nu esti sigur ce sa faci contacteaza-ne si poate te putem ajuta.

Ce beneficii am daca platesc taxele?
Acestea sunt doar unele dintre ele:
1. Dreptul la spitalizare gratuita. (platind NINO faceti dovada ca sunteti rezident in UK).
2. Dreptul pentru a aplica pentru fonduri pentru studii.
3. Ani de pensie care se adauga la pensia de stat (dupa 10 ani lucrati aveti drept la pensie).
4. Dreptul de a aplica pentru ajutoare sociale in cazul in care v-ati pierdut munca sau sunteti bolnavi.
5. Dovada ca lucrati legal in UK.
6. Dovada ca sunteti rezident.
Daca nu platesti vei avea urmatoarele dezavantaje:
• Refuzul aplicatiilor pentru ajutoare sociale.
• Refuzul de a beneficia de imprumuturi pentru studii.
• Surpriza de a va trezi cu o nota de plata pentru tratamentul de care ati beneficiat in spital.
• Lipsa dovezi ca sunteti rezident pe teritoriul UK.
• Puteti fi considerat ca muncind la negru / ilegal si va puteti trezi cu amenzi.

Cum sa te pregatesti pentru inchiderea de an?
️ Verificati informatia curenta:
• Asigurati-va ca aveti adresa actualizata la HMRC. In cazul in care v-ati schimbat recent adresa, atunci trebuie sa anuntati HMRC cu privire la aceasta schimbare. Actualizarea adresei se poate face online aici sau telefonic la 0300 200 3310. Actualizarea adresei este foarte importanta, deoarece evitati faptul ca scrisorile sa ajunga pe maini straine.
• In cazul in care aveti un cont online la HMRC, asigurati-va ca acesta este activ si ca sunteti singura persoana care detine detaliile de logare (login si parola).
• Asigurati-va ca detineti informatia completa despre venitul realizat in perioada 6 aprilie 2016 – 5 aprilie 2017, respectiv urmatoarele forme:
o CIS statements of deduction (pentru cei ce au muncit in constructii)
o Invoisuri pentru cei ce au muncit in privat
o Payslipuri, P45 sau P60 daca in aceasta perioada ati fost doar/sau si angajat
o Statemente bancare pentru perioada – 6 aprilie 2017 – 5 aprilie 2018

Cauta un contabil bun care sa te sustina pe toata durata procesului. Daca aveti nevoie de un contabil sau de mai multe detalii va putem asista!

SUPER FINANCIAL Ltd (contabili autorizati)

Program: luni-sambata, 09.00 – 19.00

Leyton Branch:
275 High Road
Leyton
London
E10 5QN

Burnt Oak Branch:
93 Watling Avenue
EDGWARE
HA8 0LA

Luton Branch:

58 New Bedford Road

Bedfordshire

LU1 1SH

Email: [email protected]
Web: www.superfinancial.co.uk
T: +44 (0)2089250070
M: 07570753160

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Depozit românesc din Leytonstone, închis din cauza șoarecilor și șobolanilor

Muncitor român ucis în centrul orașului Dublin. A fost bătut cu bestialitate și lăsat să moară