Menu
in

Șomajul în Regatul Unit este cel mai scăzut din 1974, salariile rămân însă mici în raport cu inflația

Șomajul în Regatul Unit este cel mai scăzut din 1974 – În ciuda presiunii intense asupra gospodăriilor din cauza inflației în creștere, șomajul în Marea Britanie a scăzut în cele trei luni până în iulie la cea mai mică rată din iulie 1974.

La 3,6%, față de o rată de 3,8% în cele trei luni până în iunie, proporția persoanelor fără loc de muncă nu a mai fost mai mică de aproape 50 de ani, scrie The Guardian.

În condițiile în care o recesiune lungă se profilează la orizontul imediat și în care creșterea costului vieții afectează puternic gospodăriile, acest semnal de forță pe piața muncii va oferi cel puțin un oarecare confort.

Cu toate acestea, aici se termină veștile bune. În ciuda șomajului scăzut și a locurilor de muncă vacante aproape de un nivel record, muncitorii britanici nu văd cum această constrângere de pe piața muncii se traduce printr-o creștere a salariilor nici pe departe apropiată de rata inflației.

Citiți și: Cum să faceți o solicitare de despăgubiri pentru un accident rutier produs în Uniunea Europeană

Salariile rămân însă mici în raport cu inflația

În termeni reali, adică în funcție de costul vieții, salariile obișnuite au scăzut cu 2,8%, cea mai mare scădere anuală înregistrată în ultimii 20 de ani. Uitați de avertismentele privind o spirală salariu-preț (atunci când creșterea salariilor se adaugă la presiunea inflaționistă): pentru majoritatea oamenilor, reducerea salariilor va face ca iarna care urmează să vină să fie una dintre cele mai dificile din câte se știe.

În contextul crizei costului vieții, unii lucrători beneficiază de creșteri salariale mai mari decât alții, cu o creștere a salariilor din sectorul public înainte de inflație de 2%, față de 6% în sectorul privat – cea mai mare diferență raportată vreodată de Oficiul Național de Statistică.

În ceea ce privește Banca Angliei, cei care stabilesc ratele se vor concentra pe creșterea salariilor înainte de inflație. În toate sectoarele economiei, salariile obișnuite au crescut cu 5,2%, un ritm semnificativ mai rapid decât înainte de Covid.

Marea îngrijorare este că piața locurilor de muncă s-ar putea apropia de un punct de inflexiune, în condițiile în care Marea Britanie se află în pragul unei recesiuni de lungă durată. Șomajul este un indicator retrospectiv, iar în ultimele cifre au existat mai multe evoluții îngrijorătoare.

Scăderea ratei șomajului s-ar putea inversa în curând

Pe lângă cele 1,2 milioane de șomeri, inactivitatea economică a depășit 9 milioane de persoane pentru prima dată în ultimii șapte ani.

Ca un semn al scăderii cererii de personal, ocuparea forței de muncă a crescut cu 40.000 în cele trei luni până în iulie – mai puțin de o treime din creșterea așteptată într-un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor.

În condițiile în care se adună nori de furtună economică, teama este că scăderea ratei șomajului s-ar putea inversa în curând. Confruntați cu propriile facturi de energie foarte mari și cu alte costuri în creștere, precum și cu prăbușirea cererii de consum pe măsură ce cumpărătorii strâng cureaua pe fondul crizei costului vieții, angajatorii ar putea renunța la planurile de angajare în lunile următoare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version