Menu
in

Statele Unite și Marea Britanie au cele mai bune universități

Clasamentul Shanghai al celor mai prestigioase universități din lume confirmă încă o dată supremația facultăților americane, care devansează de departe țările europene, cu excepția Marii Britanii, relatează AFP.

România nu are în continuare nicio universitate în Top 500, în timp ce, dintre vecinii țării noastre, Ungaria are două instituții de învățământ superior în acest clasament.

Clasamentul, publicat din 2003 de Universitatea Jiaotong de comunicații din Shanghai, face obiectul a numeroase critici legate de metodologia sa.

Mai exact, această metodologie privilegiază cercetarea în științele exacte, în detrimentul predării, ținând cont, printre criterii, de numărul de premii Nobel atribuite foștilor studenți sau profesori, numărul de medalii Fields (echivalentul Nobel în matematică), precum și articolele publicate în revistele exclusiv anglo-saxone “Nature” și “Science”.



În ediția din 2012, universitățile americane își arogă în continuare 17 din primele 20 de locuri: Harvard, Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), fiind pe primele trei poziții. Regatul Unit își menține două universități în “Top 10”, pe aceleași locuri: Cambridge rămâne pe 5, pe 10. În schimb, University College of London (locul 21) iese din “Top 20”, în beneficiul Universității din Tokyo.

Prima universitate europeană, cu excepția celor din Marea Britanie. este Ecole Polytechnique Federale din Zurich, pe locul 23.

În “Top 500”, Statele Unite au prezent 150 de instituții, urmate de China (42, niciuna in “Top 100”), Marea Britanie (38) și Germania (37). Franța rămâne pe locul 8, de această dată la egalitate cu Italia, dar cu 20 de universități reprezentate în acest an, una în minus față de 2011.

Ministerul francez al educației și-a exprimat regretul că acest clasament “ignoră în mare parte științele umaniste și sociale, neluând în calcul calitatea învățământului”.

Uniunea Europeană a decis să alcătuiască propriul său clasament începând cu 2013, pentru a favoriza “transparența”.

În prezent, există și alte clasamente foarte mediatizate, precum cel publicat de revista britanică Times Higher Education, dominat și el de universități americane și britanice.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version