in

Străini “înalt calificaţi”, la munca de jos



După ce guvernul condus de David Cameron a anunţat că va pune o limită anul viitor la numărul de imigranţi din afara UE care pot veni la muncă, oamenii de afaceri britranici s-au revoltat, susţinând că nu au de unde să ia personal calificat. Acum, imigranţii cu înalte calificări primesc viză de intrare în UK, în ideea că economia are nevoie de competenţele lor. Surpriză: doar unul din patru lucrează în posturi calificate. Ceilalţi, la munca de jos, la concurenţă cu necalificaţii britanici.

Numai unul din patru lucrători străini cărora li s-a permis să vină în Marea Britanie drept “imigrant cu calificare înaltă” lucrează într-un loc de muncă calificat, arată o analiză a Ministerului de Interne publicată pe 27 octombrie.

Chiar dacă au venit pe baza diplomelor şi competenţelor, ei fie ajung fie şomeri, fie să lucreze la supermarket-uri drept casieri, asistenţi de vânzare, gărzi de securitate sau în call-center-uri, locuri de muncă care ar putea fi acoperite de lucrătorii britanici. Cel puţini unul din trei imigranţi “calificaţi” lucrează ca asistent casnic, arată Agenţia Britanică a Frontierelor. Nici măcar nu se ştie care sunt muncile pe care le fac jumătate dintre imigranţii cu calificare înaltă.

Datele sugerează că mii de străini se folosesc de această posibilitate mai uşoară de obţinere a unei vize pentru a acoperi locuri de muncă care ar trebui să fie acoperite de lucrătorii britanici, a spus Damian Green, ministrul Imigraţiei. Acesta a semnalat că sistemul vizelor, care are ca scop “atragerea minţilor cele mai strălucite” din afara Uniunii Europene, s-ar putea să se modifice radical, având în vedere că se pregăteşte impunerea unui plafon anual de anul viitor.

Sistemul pe puncte

Recent, premierul David Cameron a asigurat liderii din lumea afacerilor, la conferinţa anuală CBI, că plafonul planificat nu va fi o barieră în calea recrutării de către companii a “celor mai bune talente” din străinătate.

Însă raportul Ministerului de Interne arată că sistemul de intrare este utilizat incorect. Sistemul bazat pe puncte, numit “Tier 1”, are ca scop admiterea în Marea Britanie a imigranţilor cu calificare înaltă, cum sunt doctorii şi inginerii. Spre deosebire de cei care aleg alte rute în cadrul sistemului, aceştia nu trebuie să aibă o ofertă de muncă şi sunt consideraţi eligibili pe baza calificărilor şi câştigurilor anterioare. Anul trecut, aproape 19.000 de persoane au fost admise în Marea Britanie pe baza “Tier 1”. Se aşteaptă ca aceştia să ocupe locuri de muncă plătite cu cel puţin 25.000 de lire sterline pe an. Însă studiul făcut de Interne, pe baza a 1.184 cazuri, arată că numai 25% au ocupat efectiv locuri de muncă calificate. Circa 29% sunt angajaţi pe locuri de muncă necalificate, lucrând inclusiv ca asistenţi de vânzări, gărzi de securitate, casieri la supermarket şi îngrijitori.

Nu se ştie ce locuri de muncă, în cazul în care există unele, sunt ocupate de restul de 46%. Printre cei mai “vinovaţi” de acest lucru sunt studenţii străini care au obţinut un statut de înaltă calificare după absolvire. Ruta “Tier 1” este o cale pentru absolvenţii străini de a-şi extinde şederea în UK. Studiul arată că trei din cinci dintre aceşti studenţi au lucrat în locuri de muncă necalificate.

Războiul săracilor

Damian Green, ministrul Imigraţiei, a spus că datele sugerează că locurile de muncă care ar fi putut să fie ocupate de lucrătorii britanici au fost luate de către lucrătorii imigranţi. Acesta a semnalat că este prevăzut un plafon pentru imigraţia viitoare.

El a spus: “Este important ca locurile de muncă cu calificare joasă să fie ocupate, însă există sute de mii de britanici care le pot face în locul imigranţilor. Cei care vin în Marea Britanie pe ruta imigranţilor cu calificare înaltă ar trebui să poată ocupa numai locurile de muncă cu calificare înaltă, aceasta nu ar trebui folosită ca un mijloc de intrare pentru locurile cu calificare joasă de pe piaţa muncii. Aceste dat vor juca un rol cheie în felul în care va fi definită limita anuală”.

Sir Andrew Green, preşedintele grupului de presiune Migrationwatch, a spus: “Aceasta trebuie în mod clar să însemne sfârşitul venirii aşa-numiţilor imigranţi cu calificări înalte în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă. Acesta trebuie să fie ultimul cui în sicriul rutei imigranţilor care nu au pentru ce loc de muncă calificat să vină. închiderea acestei rute va permite venirea celor de care companiile chiar au nevoie”.

Coaliţia a promis limitarea numărului de lucrători din afara Uniunii Europene cărora li se va permite intrarea în UK. David Cameron a declarat că imigraţia netă va fi redusă de la 196.000, nivelul de anul trecut, la “zeci de mii”.

Liderii din lumea afacerilor au argumentat că plafonul temporar actual, impus în timpul săptămânilor electorale, dăunează grav creşterii economice. Însă ultimul studiu va fi un argument pentru diminuarea şi mai mare a cotelor. Plafonul urmează să fie stabilit până la Crăciun.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

6 NOIEMBRIE 2010

Moţiunea a picat: Guvernul Boc rămâne în picioare