in

Teroriștii au încercat să organizeze 13 atentate în Marea Britanie, dar serviciile de securitate au ajuns la timp

Serviciile de securitate britanice au dejucat 13 tentative de atentate teroriste din iunie 2013 în Marea Britanie, a anunțat Scotland Yard. Terorism islamic în special. Cea mai mare parte din atentate au fost proiectate simpatizanți ai ISIS, a declarat șeful adjunct al poliției, Mark Rowley, la lansarea unei noi campanii de informare destinată publicului larg.

În Marea Britanie, nivelul de alertă este stabilit la ‘grav’ din august 2014, relatează AFP.

terorismAlți teroriști descoperiți de serviciile engleze proveneau din Al-Qaida și grupuri de extremă-dreapta, a adăugat Mark Rowley, care supraveghează operațiunile de contraterorism din Marea Britanie.

Tentativele dejucate ‘merg de la atacuri cu cuțitul sau cu ajutorul unui vehicul, până la operațiuni mai complexe care implică arme de foc’, a mai spus el.

Amenințarea există în continuare și succesul militar împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Irak și Siria ‘nu va eradica amenințarea teroristă’, a insistat el.

Potrivit unui studiu publicat luni, numărul infracțiunilor legate de terorismul islamic aproape s-a dublat în Marea Britanie între 2010 și 2015. 72% dintre cei arestați pentru astfel de infracțiuni au fost britanici sau aveau dublă cetățenie, iar 11% erau femei, se arată în raportul realizat de Hannah Stuart pentru Henry Jackson Society, un think-tank conservator.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie a fost stabilit din august 2014 la ‘grav’, al patrulea pe o scară de la unu la cinci. În urma atentatelor din noiembrie 2015 din Franța, poliția a anunțat desfășurarea suplimentară a 600 de polițiști înarmați la Londra, numărul acestora ajungând la 2.800.

Un dezaxat bănuit de terorism a atacat cu un cuțit mulțimea din centrul Londrei. O femeie ucisă, cinci persoane rănite în Russell Square

Măsuri antiterorism: WhatsApp ar putea fi blocat în Marea BritanieSă râdem cu Brexit. „Dacă pleacă europenii, cine ne mai servește cafeaua?” În direct la BBC!

Săraca ţară bogată! 11.200 de români sunt milionari în dolari