in

Theresa May, aproape de un acord cu UE? Este gata să accepte nota de plată de 60 de miliarde de euro
La conferința de presă de vineri, 20 octombrie, din timpul summitului UE de la Bruxelles, premierul britanic Theresa May a confirmat că Marea Britanie are în vedere decontarea financiară netă de până la 60 de miliarde de euro către Uniunea Europeană.

Ea a declarat că oferta de 20 de miliarde de euro lansată în urmă cu câteva săptămâni nu este una finală în cadrul negocierilor, potrivit Financial Times.

De asemenea, May a asigurat liderii UE că Marea Britanie dorește o înțelegere comercială bazată pe „standarde ridicate de reglementare” –  un semn că nu dorește renunțe la un model economic european pentru a urma un regim „în stilul Singapore”, mai scrie publicația amintită.

Premierul britanic a mai spus că „viitorul parteneriat dintre Marea Britanie și UE ar trebui să se bazeze pe același set de credințe fundamentale, nu numai de democrație și stat de drept, ci și în ceea ce privește comerțul liber, concurența riguroasă și loială, drepturile puternice ale consumatorilor și standardele înalte de reglementare”

Ea a adăugat că este imperios necesar un acord cu privire la cetățenii UE din Marea Britanie: „Indiferent de ceea ce se întâmplă, vrem ca cetățenii și familiile lor să rămână”

Liderii UE27 au adoptat declarația vineri dimineață, în doar 90 de secunde, spunând că, deși salută oferta Marii Britanii de a-și onora angajamentele financiare, „aceasta nu a fost încă transformată într-un angajament ferm și concret”.

Potrivit celor spuse de doi diplomați UE, la cina de joi seara Theresa May a spus că oferta de 20 de miliarde de euro nu este una finală, potrivit Financial Times.

Publicația remarcă însă că o creștere substanțială a ofertei va aduce premierul britanic în conflict direct cu euroscepticii din Partidul Conservator. Consiliul European a anunțat că este pregătit să continue negocierile privind „viitoare relație și eventualele aranjamente tranzitorii” în luna decembrie, doar dacă „doamna May își ține angajamentul cu privire la acordul financiar în următoarele săptămâni și se vor face progrese cu privire la problemele din Irlanda și drepturile cetățenilor UE”.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi seara că se așteaptă ca negocierile pentru Brexit să se încheie cu o înțelegere, deși guvernul britanic a declarat că pregătește un scenariu “fără acord cu UE”.

„Mingea nu este numai în curtea Marii Britanii, ci și în curtea noastră, în același timp”, a spus Merkel.

Ziua cea mare. Astăzi încep negocierile pentru Brexit. UE și Marea Britanie se confruntă la Bruxelles

Theresa May este disperată înainte de alegeri: „Oficialii de la Bruxelles influențează alegătorii”

Summit UE la Bruxelles. Uniunea Europeană, unită în „confruntarea” cu Marea Britanie
O diplomă universitară din Regatul Unit te va face candidatul ideal pe piața internațională a muncii

Iohannis, după discuțiile de Bruxelles pe tema Brexit: „Nimeni nu încearcă să blocheze negocierile”