Guvernul May a adoptat o nouă abordare în negocierile cu Bruxellesul pe tema Brexit și propune crearea unei zone de liber-schimb.
Însă, potrivit diplomaţilor europeni, noul plan al Marii Britanii probabil nu va fi acceptat de Uniunea Europeană, scrie Financial Times.
„Premierul Theresa May a reuşit să adopte o poziţie consolidată a Cabinetului său în sensul unei noi viziuni asupra unui Brexit flexibil. Comunicatul de trei pagini emis de Guvernul de la Londra după reuniunea-maraton desfăşurată vineri în reşedinţa de vară a premierului din zona Chequers constituie una dintre cele mai semnificative schimbări în materie de politici economice de la referendumul din 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Dar viziunea Theresei May rămâne incompletă, iar comunicatul este presărat cu ambiguităţi pe care va fi nevoită să le confrunte în contextul în care vrea să obţină câştiguri în relaţia cu Bruxellesul fără a pierde susţinerea Partidului Conservator ori a Parlamentului”, comentează publicația menționată.
Marea Britanie speră să obţină un acord post-Brexit de genul celui pe care îl are Norvegia. Guvernul de la Londra vrea o „zonă de liber-schimb pentru produse” la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor”. Ca o concesie, Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde „importanţa necesară” deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale.
De asemenea, Marea Britanie vrea în relaţia cu UE „un aranjament pentru facilităţi vamale”, care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Londra vrea să continue ca şi cum ar rămâne în spaţiul teritorial UE. Un oficial european a catalogat propunerea privind acest model hibrid drept „absurditatea secolului”.
Un domeniu foarte sensibil rămas în balanţă este imigraţia. Cabinetul Theresa May vrea oprirea circulaţiei libere, dar ar oferi „un cadru de mobilitate” pentru turişti, studenţi şi angajaţi.
Chiar dacă a evoluat, poziţia Marii Britanii privind viitoarele relaţii cu UE intră în contradicţie cu principiile stabilite de liderii europeni în negocierile pe tema Brexit. „În mod esenţial, liderii UE au cerut «indivizibilitatea» pieţei unice, o poziţie pe care Comisia Europeană şi Franţa intenţionează să o protejeze chiar dacă preţul va fi ieşirea Marii Britanii fără un acord privind relaţiile post-Brexit”, subliniază FT, precizând că în tabăra europeană există şi politicieni care sunt mai deschişi faţă de ideea unei zone de liber-schimb care să implice Marea Britanie, spre exemplu, guvernele din Polonia, Ungaria, Irlanda sau unii membri ai Guvernului Germaniei.
Ministrul pentru Brexit și-a dat DEMISIA. Theresa May vrea o relație comercială strânsă cu UE