Trei din patru noi locuri de muncă sunt ocupate de lucrători străini în întreaga Mare Britanie, arată ultimele date publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).
Peste trei sferturi dintre noii lucrători din Marea Britanie de anul trecut s-au născut în străinătate, potrivit unor date oficiale publicate pe 13 iulie. ONS a spus că 334.000 de lucrători născuţi în străinătate s-au angajat anul trecut, comparativ cu cifra de 77.000 de persoane născute în Marea Britanie. ONS a subliniat faptul că datele privind numărul de persoane născute în afara Marii Britanii includ persoane care s-au născut în afara ţării, dar care au de asemenea cetăţenia britanică.
La începutul acestei luni, Iain Duncan Smith, ministrul Muncii şi Pensiilor, a reaprins dezbaterea privind lucrătorii străini, spunând că firmele au responsabilitatea de a recruta tineri britanici fără locuri de muncă mai degrabă decât lucrători străini.
Duncan Smith a spus: “Trebuie să ne asigurăm că sistemul nostru de imigraţie funcţionează în interesul Marii Britanii, permiţându-ne să facem o promisiune realistă tinerilor noştri absolvenţi.Acest guvern reformează sistemul de protecţie socială pentru a face munca atractivă şi pentru a-i ajuta pe oameni să se reîntoarcă la muncă. Şi însăprim sancţiunile împotriva celor care refuză să ocupe locuri de muncă atunci când acestea sunt disponibile.” Cometariile lui Duncan Smith au provocat o furtună de critici din partea liderilor din lumea afacerilor care au spus că tinerii britanici sunt prea leneşi, prost educaţi şi că le lipseşte etica muncii pentru a concura pentru locuri de muncă.
O sursă apropiată lui Duncan Smith a fost citată de Daily Mail spunând: “Aceste date (de la ONS – n.r.) sunt exact motivul pentru care Iain a simţit nevoia să vorbească despre acest lucru. Noi facem tot ce putem pentru a-i angaja pe britanici pe termen scurt, însă dacă firmele continuă să recurgă la forţa de muncă străină, ne vom confrunta cu această problemă iar şi iar. El este foarte îngrijorat de impactul acestui lucru asupra economiei”.
Sir Andrew Green, preşedintele MigrationWatch UK, a spus: “Este imposibil să te uiţi la aceste date care arată o creşterea substanţial mai mare a forţei de muncă din străinătate faţă de forţa de muncă britanică, fără a deduce că a existat un impact semnificativ asupra perspectivelor lucrătorilor britanici. Nu are niciun sens să negăm acest lucru. Angajatorii britanici au cu siguranţă responsabilitatea de a avea în vedere implicaţiile mai largi legate de persoanele pe care le angajează”.
Programul de muncă
Lucrătorii imigranţi ocupă prea multe dintre noile locuri de muncă create în vestul ţării, a spus şi ministrul pentru angajări, Chris Grayling. Datele oficiale publicate pe 13 iulie de ONS arată că au existat cu 5.000 mai multe locuri de muncă în sud-vest între lunile martie şi mai faţă de acum un an.
Chris Grayling a spus că locurile de muncă create au fost ocupate de forţa de muncă din străinătate, care a sosit în mare parte din ţările est-europene admise recent în Ue.
Acesta a spus la Western Morning News că programul guvernului de 5 miliarde de lire sterline pentru reîntoarcerea la muncă a fost cheia scoaterii britanicilor din şomaj şi pentru a-i face “gata de a ocupa posturile vacante”. El a spus: “Suntem într-o situaţie, am fost într-o situaţie, în care prea multe dintre locurile de muncă care au fost create – şi s-a întâmplat în mod semnificativ pe timpul guvernului anterior şi este o situaţie pe care o moştenim – s-au dus la lucrătorii imigranţi care vin în UK din străinătate. Una dintre sarcinile cheie ale celor care se ocupă de Programul de Muncă este de a scoate mai mulţi oameni de pe beneficii şi de a-i face gata pentru muncă şi motivaţi, şi gata să ocupe aceste posturi vacante”.