Turiștii britanici din Spania recurg la tot felul de tertipuri pentru a obține reduceri sau scutiri de plată din partea hotelierilor din Peninsula Iberică.
Astfel, în sezonul 2016-2017, au fost înregistrate deja 10.000 de reclamații, comparativ cu cele 600 din perioada 2015-2016, potrivit președintelui federației hoteliere CEHAT din Spania, Ramon Estalella.
Mai mult, Asociația Britanică a Agențiilor de Turism (ABTA) a lansat campania “Opriți reclamațiile false de îmbolnăvire!” avertizând că, într-un final, aceste escrocherii vor fi plătite de toată lumea pentru că vor duce la creșterea prețului pachetelor turistice.
Potrivit acestei asociații, citată de Agerpres, în ultimii trei ani, numărul reclamațiilor celor care călătoresc în străinătate a crescut cu 500%. Fenomenul afectează și alte destinații, precum Turcia.
În Spania, peste 90% dintre aceste plângeri false sunt făcute cu ajutorul unor firme specializate care promit reclamanților despăgubiri de mii de lire sterline.
Legea protecției consumatorilor din Marea Britanie nu impune prezentarea unui certificat medical care să dovedească îmbolnăvirea și acordă un răgaz de trei ani reclamanților pentru a putea depune plângere, a explicat Estalella, adăugând că, dacă o astfel de lege ar fi existat în Germania, Franța sau Spania, turiștii din aceste țări ar fi făcut același lucru.
Hotelierii spanioli susțin că firmele care îi reprezintă pe turiști în astfel de cazuri își racolează clienții din apropierea complexelor turistice, oferindu-și serviciile în mod gratuit.
În Tenerife a apărut chiar și o ambulanță inscripționată “Clinica reclamațiilor“. Potrivit federației hoteliere, valoarea totală a despăgubirilor solicitate a ajuns deja la 100 de milioane de euro.
Până acum, hotelurile recurgeau la înțelegeri amiabile, pentru a evita procesele din tribunalele britanice.
Poliția a arestat, în luna iunie, un turist britanic aflat în insula Mallorca, suspectat că ar fi încurajat turiști cazați la hotel să depună plângeri false. Un al doilea bărbat este anchetat în același caz.
Dosarul conține fotografii și documente care demonstrau cum cel puțin 1.000 de turiști britanici cazați în cele trei hoteluri ale complexului au depus reclamații false pentru presupuse toxiinfecții alimentare, a explicat pentru AFP Carolina Ruiz, avocata care se ocupă de acest caz.
Printre acte se află și nota de comandă de la bar făcută de un bărbat care a acuzat hotelul că toxiinfecția i-a stricat vacanța „all inclusive”, în timp ce el consumase 100 de pahare de gin tonic pe durata sejurului.
“Toxiinfecția alimentară dobândită în hotel are probabil alte explicații”, a spus ironic avocata.
Poliția nu exclude posibilitatea altor arestări în această anchetă, cea mai mare din Spania care vizează astfel de practici.