Aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru COVID-19 într-unul din cele mai mari studii realizate în Marea Britanie, acesta urmând să analizeze mai multe tratamente potențiale pentru boala provocată de coronavirus, anunță Reuters.
Pacienții infectați cu noul coronavirus prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta cheaguri de sânge datorită unei reacții hiperactive a trombocitelor, celulele sangvine care ajută la hemostază, procesul de oprire a sângerării.
Aspirina este un medicament antiinflamator, folosit în general ca analgezic, care în doze mici are un efect antiagregant (care inhibă agregarea trombocitelor) și este prescrisă pe termen lung pentru diminuarea riscului de infarct.
„Există un raționament clar pentru a crede că (aspirina) ar putea fi benefică și este sigură, ieftină și larg disponibilă”, afirmă Peter Horby, unul din cercetătorii care vor realiza studiul.
Cel puțin 2.000 de pacienți vor primi aleatoriu 150mg de aspirină zilnic alături de tratamentul obișnuit. Datele obținute de la acești pacienți vor fi comparate cu cele ale altor 2.000 de pacienți care au primit tratamentul standard pentru COVID-19.
Alte posibile tratamente care vor fi evaluate în acest studiu includ antibioticul azitromicină și cocktailul cu anticorpi de sinteză dezvoltat de compania americană de biotehnologie Regeneron și folosit pentru tratarea președintelui american Donald Trump.