in

Vizita preşedintelui la Londra



Preşedintele Traian Băsescu a efectuat, în perioada 6-7 iunie o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la invitaţia Guvernului Majestăţii Sale. În prima zi a vizitei şeful statului s-a întâlnit cu premierul britanic, David Cameron. Apoi preşedintele Băsescu a ţinut o alocuţiune la universitatea “London School of Economics”. Dezbaterea, la care au participat studenţi români din Marea Britanie, l-a avut ca moderator pe Vladimir Tismăneanu. Seara a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, la sediul Ambasadei.

În a doua zi a vizitei, Traian Băsescu a avut o întrevedere cu speaker-ul Camerei Comunelor, John Bercow. Apoi Traian Băsescu a participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri din centrul financiar londonez, la Guildhall – City of London.

Preşedintele Băsescu a mai fost în vizită la Londra în octombrie 2005, în timpul primului său mandat la Cotroceni, la invitaţia premierului de atunci, Tony Blair.

Nici în 2005, nici acum, Traian Băsescu nu a fost primit de Regina Elisabeta a II-a, care este şeful statului britanic.

În schimb, Băsescu s-a întâlnit cu şeful spionilor britanici, Sir John Sawers, şeful MI5, într-o întâlnire la care a fost prezent şi şeful SRI, George Maior. Potrivit Biroului de presă al SRI, la întâlnire au participat reprezentanţi ai mai multor servicii de specialitate, iar discuţiile au fost despre evoluţiile actuale ale mediului internaţional de securitate.

Declaraţia comună

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul britanic David Cameron, au semnat la Londra o Declaraţie comună privind extinderea parteneriatului strategic între România şi Marea Britanie.

Cele două ţări au convenit asupra unui program comun de lucru pentru promovarea creşterii economice în Uniunea Europeană (UE), extinderea UE înspre Balcanii de Vest, Turcia şi Republica Moldova, încurajarea reformelor democratice în vecinătatea UE.

“România şi Marea Britanie împărtăşesc o viziune comună pentru Europa, pentru o UE mai extinsă, mai competitivă pe piaţa economică mondială, mai deschisă faţă de comerţ şi inovaţie, care să vină în sprijinul noilor afaceri şi al creşterii economice, bazată pe circulaţia liberă a mărfurilor şi serviciilor persoanelor şi capitalului “, se arată în declaraţia semnată de cei doi oficiali. Punctual, cele două ţări se angajează, prin documentul semnat, să încurajeze procesul de finalizare a pieţei unice pentru servicii, economia digitală, să promoveze comerţul liber corect şi deschis între UE şi principalii parteneri comerciali, cu accent pe încheierea Acordului de la Doha în acest an şi de cooperare pentru finalizarea altor Acorduri de Liber Schimb.

De asemenea, România şi Marea Britanie vor să reducă presiunea creată de reglementările europene asupra sectorului de afaceri, să se asigure că fondurile europene sunt cheltuite într-o manieră simplificată şi mai transparentă.

Cele două ţări au convenit să lucreze împreună pentru reducerea barierelor din sectorul privat, promovarea creşterii comerţului bilateral şi o încurajare a mediului de afaceri, în special în domenii ca infrastructură, energie, turism şi noi tehnologii.

“Marea Britanie salută progresele înregistrate de România în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţie, în cadrul MCV. Am convenit să întărim cooperarea în acest domeniu”, se mai arată în Declaraţia semnată la Londra.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

11 iunie 2011

Ooberfuse la Leicester Square Theater